• Florbal chlapci

        • Včera sme sa v Trstenej zúčastnili okresného kola Florbalu žiakov druhého stupňa. Postupne, sme si poradili so Zubercom 2:0 a Hladovkou 3:2. Vo finále, sme narazili na najväčšieho favorita tohto turnaja Trstenú. Vzdorovali sme im počas celého zápasu a len tesne sme prehrali o jeden gól pomerom 4:3.

          Našim chlapcom sa chceme poďakovať za príkladnú reprezentáciu školy a gratulujeme im k 2.miestu.

        • Súťaž Čitateľský oriešok 10 v 2. ročníku ŠKD

        • Žiaci druhého ročníka navštevujúci ŠKD sa spolu s pani učiteľkami sa zapojili do celoslovenskej súťaže Čitateľský oriešok 10. Žiaci dostali texty o Vlkovi staviteľovi a O statočnej prinzecnej Veronike. Po ich prečítaní ich čakali úlohy "na lúskanie" a nakoniec tieto dve rozprávky spojili do jednej a tú potom nakreslili na výkres.

        • Basketbal dievčatá

        • Naše dievčatá z ôsmeho a deviateho ročníka sa zúčastnili basketbalovej súťaže s názvom streetbasketbal 3x3. Odohrali tri vyrovnané zápasy a nakoniec obsadili 4.miesto.

          Ďakujeme za úspešne reprezentovanie školy.

        • Lyžiarsky výcvik 2024

        • Lyžiarsky výcvik 2024

          Aj v tomto školskom roku sa naši siedmaci zúčastnili lyžiarskeho výcviku. Konal sa po prvý krát v histórií našej školy ubytovacou formou v hoteli Mýto. Pre nás v úplne novom prostredí, v lyžiarskom stredisku MÝTO SKI & BIKE. Toto stredisko je situované v obci Mýto pod Ďumbierom, na cestnom ťahu z Podbrezovej a Brezna smerom na horský prechod Čertovica.

          Na úvod kurzu sme žiakov rozdelili do dvoch kategórií. Do prvej kategórie patrili tí, ktorí už mali osvojené základy z lyžovania. Druhú tvorili žiaci, ktorí na lyžiach nikdy predtým nestáli.

          Tohto kurzu sa zúčastnilo 32 žiakov pod vedením troch inštruktorov: Mgr. Matúša Gregorca, Mgr. Magdalény Kecerovej a Mgr. Veroniky Lofajovej prebiehal podľa metodiky výcvikového plánu, všetci žiaci si osvojili základy zjazdového lyžovania, a tak môžu naďalej svoje schopnosti rozvíjať rekreačným športovaním.

          Pobyt v tejto horskej oblasti však nebol len o lyžiarskom drile, ale aj o čase strávenom mimo školy, mimo domova, v triednom kolektíve a v uvoľnenej atmosfére. V programe kurzov nechýbal večerný program, diskotéka, vzájomné súťaženie v hrách zvaných žralok, čísla, selfie run, trieda baví druhu triedu a mnoho ďalších. Z kurzu prikladáme aj krátke video, ktorým Vám chceme priblížiť výučbu a večerný program našich žiakov. https://youtu.be/LPHjQTUB5YY

          V posledný deň kurzu sme zorganizovali malú súťaž, v ktorej sa predviedli nielen skúsení lyžiari, ale aj nováčikovia. Tu Vám prinášame výsledky:

          I. kategória chlapci

          1. Matúš Vrobel 7.B

          2. Robert Gama 7.B

          3. Andrej Vrana 7.B

          I. kategória dievčatá

          1. Laura Beth Ulrichová 7.A

          2. Sofia Gloneková 7.B

          3. Adriana Čajková 7.B

          II. kategória chlapci

          1. Samuel Plevjak 7.A

          2. Lukáš Franek 7.B

          3. Šimon Gálik 7.B

          II. kategória dievčatá

          1. Klaudia Kolenová 7.A

          2. Miroslava Fileková 7.B

          3. Tatiana Mintálová 7.B

        • 5. marec 2024: Výtvarná súťaž "Vesmír očami detí"

        • Vesmír očami detí je celoslovenská výtvarná súťaž, v ktorej nás reprezentujú v 2. kategórii žiaci 1. - 4. ročníka a v 3. kategórii žiaci 5. - 9. ročníka.

          Všetkým súťažiacim držíme palce.

          PaedDr. Alena Lenčuchová

        • Popolcová streda

        • Začiatok veľkého pôstu sme začali ráno v kostole svätou omšou, pri ktorej sme boli na čelo poznačení popolom na znak toho, že sme "prach a na prach sa obrátime" .

        • Karneval prvý stupeň

        • Aj naši najmladší žiaci sa zabávali v pondelok doobeda na pestrofarebnom karnevale s rôznymi maskami, ktoré si naši žiaci väčšinou vyrobili doma so svojimi rodičmi.

          Bolo nám super, spoločne sme si zatancovali a zasúťažili v rôznych súťažiach.

        • Recyklohry - výhra v súťaži!

        • Samko Fidrik (3.A) a Miško Čuchor (4.A) sa od dnes tešia z nového tabletu. Spolu doniesli viac ako 300 starých mobilov a zaradili sa medzi 50 najlepších recyklátorov v Projekte Recyklohry. Obom gratulujeme a veríme, že sa na budúci rok do súťaže zapojí ešte viac recyklátorov. 

           

        • Biologická olympiáda

        • Dnes sme sa s dvoma žiakmi vybrali reprezentovať našu školu na Biologickú olympiádu v kat. C (8. - 9. ročník). Svoje vedomosti a zručnosti si zmerali s ďalšími rovesníkmi z okresu a obsadili nádherné miesta:Sofia Sirotová 9.A - 1. miesto,Juraj Vajduľák 8.B - 3. miesto.Srdečne gratulujeme a Sofii budeme držať palce na krajskom kole.

          Mgr. Lenka Turčáková

           

        • 13.02.2024: Fašiangy, Turíce,...

        • V pondelok sme prežili na Našej školičke krásny karneval, na ktorom sme stretli postavičky rôznych rozprávok a príbehov. Naši druháci dnes, nahliadli do minulosti a rozlúčili sa s Fašiangami piesňou a v duchu tradícií sme si pripravili chutné fánky. 

          Teraz sa už stíšime a budeme očakávať vykúpenie a milosrdenstvo.....

          PaedDr. A. Strnádelová

        • Karneval: Z rozprávky do rozprávky

        • V pondelok 12.02.2024 sa v našej škole konal karneval. Žiaci druhého stupňa sa prezliekli za rozprávkové postavy. Piataci sa predstavili ako piráti z Karibiku a postavy z animovanej rozprávky Shrek. Šiestaci nás zobrali do sveta sci-fi so svojím prevedením postáv zo série Star Trek. Žiaci 7.A si vyrobili masky z rozprávky Dedko repku zasadil. 7.B v sprievode viedol Rumburak z filmu Arabela. Ôsmaci nám predstavili rozprávky: O 12 mesiačikoch a Snehulienka a sedem trpaslíkov. Žiaci 9.A nám predviedli moderné prevedenie rozprávky Išlo vajce na vandrovku a 9.B predstavila príbeh Petra Panna. Svoje schopnosti a zručnosti žiaci ukázali v troch súťažných disciplínach, v ktorých mohli vyhrať sladkú odmenu. Zabavili sa aj na diskotéke, ktorú si pre nich pripravili deviataci. Porota (p.uč. Dedinská, p.uč. Gazdíková a p.uč. Stasová) rozhodla, že ocenenie pre najlepšie kolektívy dostanú triedy 5.B, 7.B a 8.A, pretože sa v nich nachádzalo najviac doma vyrobených masiek. V každej triede boli ocenené aj masky, ktoré najviac zaujali. Ďakujeme všetkým žiakom za vytvorenie úžasnej atmosféry a tešíme sa na budúci rok.

        • Daruj knihu pre našu školskú knižnicu

        • Ak máte doma zachovalé a nepotrebné detské knihy, môžete ich darovať našej škole. 

          V priestoroch ŠKD by sme chceli zriadiť nový  kútik, kde si žiaci môžu prečítať a požičať knihy.   

          Knihy môžete priniesť do školského klubu. 

           

          Dajme knihám novú šancu. 

        • Karneval v školskom klube

        • Dňa 7.2.2024 sa v ŠKD uskutočnil karneval. Deti si svoju karnevalovú škrabošku urobili v klube, ale mali možnosť si priniesť aj svoju masku.   Súťažili sme, tancovali, hrali hry. Nechýbalo malé občerstvenie od rodičov, za ktoré veľmi pekne ďakujeme.

        • 7. február 2024: Ovocný týždeň a ovocný deň v 1.A

        • S Lienkou Školienkou sa žiaci skamarátili od prvého dňa v škole a stala sa ich spolužiačkou. Spolu s ňou prekonávajú všetky prekážky a ťažkosti pri písaní prvých písmen, pri čítaní nových slabík, slov a viet, učia sa hlásiť o slovo, pekne sedieť v lavici a všetky ďalšie potrebné veci, ktoré musí ovládať každý školák.Lienka Školienka deťom v príbehu rozpovedala o vitamínoch, ktoré sú pre zdravie človeka veľmi potrebné. Táto téma nás v 1.A triede natoľko zaujala, že sme sa rozhodli zorganizovať Školienkin ovocný týždeň a ovocný deň. Deti vo štvrtok minulý týždeňi dostali Školienkin ovocný zápisník, do ktorého si budú spolu s rodičmi zapisovať, aké a koľko ovocia zjedia počas dňa od pondelka do piatku.Budú sa zbierať body za každé zjedené ovocie v akejkoľvek podobe.No a dnes prebiehalo v triede blokové vyučovanie pod názvom Ovocný deň. Deti si doniesli ovocie všakovakého druhu aj rôzne ďalšie ingrediencie na prípravu ovocného šalátu. Ešte pred jeho prípravou riešili hlavolami aj úlohy na interaktívnej tabuli, vypracovali pracovný list a pozreli si príbeh na tému Zuby a sladkosti. Potom už každé z detí usilovne pripravovali vlastné ovocné šaláty.Fantázia pracovala na plné obrátky! To, čo si pripravili, s chuťou aj zjedli a pohostili aj svojich spolužiakov.Celý deň sme si naplno úžili a už sa tešíme na piatok, kedy vyhodnotíme našu súťaž v jedení ovocia.

          Mgr. Ivana Šoltésová

        • 7. február 2024: Školské laboratórium s najnovšími počítačovými zariadeniami

        • Naša odborna učebňa fyziky a chémie sa stáva doslova malým školským laboratóriom. Z príspevku na podporu digitálnej transformácie vzdelávania sme zákúpili bezdrôtové senzory typu Vernier GDX, ktoré sa pripájajú priamo cez Bluetooth na počítače a tablety, čo mám umožňuje praktické vyučovanie  s najnovšími počítačovými a mobilnými komunikačnými zariadeniami. Okrem toho sa žiaci sa podieľajú na práci v tíme, učia sa kooperovať, akceptovať skupinové rozhodnutie, prezentovať výsledky pozorovania.

          Na dnešnej hodine fyziky sme určovali teplotu topenia amorfnej látky. Pozorovali sme priebeh topenia a následne tuhnutia parafínu. Aplikácia Graphical v spojení so senzorom teploty mám zaznamenávala časový priebeh týchto dejov. Tento časový priebeh sme si s jednotlivými skupinami analyzovali. Už vieme, že amorfná látka (napríklad vosk, čokoláda, maslo) sa topí v teplotnom rozpätí - nemá jednu teplotu topenia.

          Už netrpezlivo čakáme na ďalšiu vyučovaciu hodinu, na ktorej budeme merať teplotu topenia kryštalickej látky.

          Mgr. Beáta Marasová

      • Značka dobrej praxe Erasmus bola udelená našim projektom
        • Značka dobrej praxe Erasmus bola udelená našim projektom

        • Radi by sme sa pochválili, že Európska komisia udelila našim dvom ukončeným projektom One language, One person a Improving Digital Proficiency najvyšśiu značku Projekt DOBREJ PRAXE. V praxi to znamená, že ich koordinovanie (naša škola) a produkty slúžia ako príkladné projekty pre všetky krajiny EU. Spolupracovali sme so Švédskom, Talianskom, Tureckom, Rumunskom, Srbskom, Portugalskom. Osobne by som chcela poďakovať našim deťom a učiteľskému tímu Erasmus za pomoc, šikovnosť a podporu. Na výsledky ďalšich dvoch ukončených projektov ešte čakáme. 

          PaedDr. Dagmar Kormaňáková

        • Obetovanie Pána ...

        • ...  keď uplynuli podľa Mojžišovho zákona dni ich očisťovania, priniesli HO do Jeruzalema, aby HO predstavili Pánovi... 😊

          ... v Jeruzaleme žil vtedy Simeon, muž spravodlivý a nábožný... - z vnuknutia Ducha prišiel do chrámu,  keď rodičia prinášali dieťa Ježiša..   Vzal HO aj Simeon do svojho náručia a velebil Boha... 😊

          ...žila vtedy aj prorokyňa Anna.. - práve v tú chvíľu prišla do chrámu aj ona, velebila Boha.., hovorila o Ňom všetkým... 😊

           

          Hm... Či to aj my sme pozvaní žiť to isté? -  prichádzať v pravú chvíľu.., velebiť HO.., hovoriť o ŇOM..?“  😊

        • Športovec roka 2023

        • S hrdosťou v srdci oznamujeme, že náš žiak- Matúš Kakačka (8.B), obsadil nádherné 2.miesto v súťaži ŠPORTOVEC ROKA 2023. Oceňovanie sa uskutočnilo dňa 26.01.2023 pod záštitou obce Nižná nad Oravou, komisiou športu a kultúry.

          "Matúško, sme sa teba hrdí a prajeme ti ešte nespočetné množstvo takýchto úspechov. Pevne veríme, že aj s tvojim bratom Filipkom  ste silná motivácia pre našich žiakov."

          Dagmar Kormaňáková

           

    • Kontakty

      • Základná škola Štefana Šmálika Tvrdošín
      • 043 532 2330 Šk. jedáleň 043 532 2059 ŠKD 0911 918 072
      • Školská 166, 02744, Tvrdošín Tvrdošín Slovakia
      • 17060010
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje