• Denník Anny Frankovej

        • V divadelnom prevedení sme vzhliadli skutočný príbeh 13-ročnej Anny Frankovej, ktorá reálne žila v čase II.svetovej vojny.

          Spolu so svojou rodinou a ďalšími štyrmi ľuďmi sa Anna viac ako dva roky ukrývala v zadnej časti budovy v Amsterdame. Udalosti si zapisovala denne od 12.júna 1942 do 1.augusta 1944. V zápiskoch zaznamenala svoje pocity, nálady, zistenia, skúsenosť zaľúbenia sa, ale i strachy, neistoty, smútok z vojny, prosto všetko to, čo prežívala i čo sa dialo okolo nej v úkryte. 

          Jej zápisky končia textom, ktorý Anna zaznamenala iba pár dní pred tým, ako ju i jej rodinu v úkryte našli nemeckí vojaci a odvliekli do koncentračného tábora v Bergen Beisene, kde napokon zomrela v marci 1945.

          Jej zápisky sa zachovali a po vojne sa o ich knižné vydanie zaslúžil Annin otec, Otto Frank, ktorý jediný z ukrývajúcich sa, nezmyselnú vojnu prežil... 

           

          Výpoveď Anny, jej slová v závere (predstavenia) sú mrazivo veľavravné a zamyslenia hodné, najmä pre dnešného mladého človeka: 

          "...vo veľa veciach nemám jasno, pretože vo svojej najhlbšej podstate je mladosť osamelejšia než staroba... Je pravda, že dospelí to tu majú ťažšie? Nie je! Dospelí majú už na všetko názor a vo svojich skutkoch nebývajú rozkolísaní.

          My, mladí, to máme dvojnásobne ťažké, ak si chceme udržať svoje názory v čase, keď sa prejavujeme z tej najhoršej stránky.., keď pochybujeme o pravde, spravodlivosti a Bohu... Nás problémy gniavia oveľa viac! 

          V tom spočíva problém našej doby: ideály, sny, krásne očakávania sa nemôžu rozvinúť, alebo ich poznamená najkrutejšia skutočnosť a tak ich úplne zničí. Aj tak je zázrak že som sa ešte nevzdala všetkých nádejí, hoci sa zdajú absurdné a neuskutočniteľné. 

          Napriek všetkému sa ich držím, lebo stále verím v dobro, ktoré je ukryté v ľudskom vnútri... 😊  

          Nedokážem prosto budovať svoj život na základe smrti biedy a zmätku. Vidím, ako sa svet mení na púšť...  Počujem čoraz silnejšie biť blížiace sa hromy, ktoré zabijú aj nás... Cítim v sebe utrpenie miliónov ľudí...

          No jednako, keď sa pozriem na oblohu, pomyslím si, že táto hrôza sa raz skončí a na svete zavládne mier... 😊  

          Dovtedy si však musím chrániť svoje predstavy... Azda sa ešte budú môcť uskutočniť v nadchádzajúcich časoch..."

           

           

        • 6. 3. 2024 Školské kolo recitačnej súťaže

        •                                              HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          Aj tento rok sme na našej škole usporiadali dlhoročne tradičnú recitačnú súťaž v prednese poézie a prózy -  Hviezdoslavov Kubín.

          Táto súťaž, pomenovaná po jednom z najvýznamnejších slovenských básnikov, Pavlovi Országhovi Hviezdoslavovi, slúži ako platforma pre študentov prezentovať ich recitačné schopnosti a zároveň načerpať bohatstvo slovenskej literatúry.

          Cieľom súťaže Hviezdoslavov Kubín je nielen oboznámiť žiakov so slovenskou literatúrou a kultúrou, ale aj rozvíjať ich recitačné zručnosti a schopnosti verejného vystupovania. Súťaž slúži ako príležitosť pre žiakov vyjadriť svoj vlastný vzťah k slovu, prezentovať svoje umelecké nadanie a budovať sebadôveru.

          Po úspešnom absolvovaní školského kola sa tešíme, že môžeme oznámiť výsledkovú listinu žiakov našej školy:

           

          I. kategória (próza)

               1.     miesto: neudelené

               2.     miesto: Júlio Kurajda, 4. B

               3.     miesto: Tomáš Hulvák, 4. A

           

          I.kategória (poézia)

                            1. miesto: Barbora Maťošková, 4. A

                            2. miesto: Tomáš Gálik, 4 .B

                                             Adrián Romaňák, 4. B

                                             Andrea Branická, 4. A

                            3.miesto: Júlia Hurajová, 2. B

                                            Jozef Vrabček, 3. A

           

          II. kategória (poézia)

                1. miesto: Nela Chorvátová,  5 .B

                 2. miesto: Klára Kordiaková, 5. A

                 3. miesto: Maxim Gama, 5. A

                        Martin Belvončík, 5. A

           

          II. kategória (próza)

              1.     miesto: Melisa Kšenzuláková, 5. B

              2.     miesto: Jakub Prišč, 5. B

              3.     miesto: Emma Kumorová, 5. B

                         Timea Ivanisková, 5. B

           

          III. kategória (poézia)

              1.  miesto: Bianka Betuštiaková, 8. B

              2. miesto: Miriam Ondríková, 8. B

              3. miesto: Boris Sirota, 7.B

           

          III. kategória (próza)

          nezúčastnili sa

           

          Gratulujeme všetkým víťazom za ich skvelé vystúpenia a odvedenú prácu. Ich úsilie a nadanie bolo nesmierne obdivuhodné a sme hrdí, že ich máme na našej škole.

        • Školská krížová cesta

        • My, malí i veľkí, všetci zjednotení sme dnešnú krížovú cestu v škole obetovali za našich rovesníkov.

          Modlili sme sa za deti, ktoré sú bez domova alebo sú hladné, ustráchané, ohrozované vojnou,...

          Prosili sme i za seba samých, aby sme boli vnímaví na potreby iných.., aby sme boli schopní a ochotní deliť sa.., aby sme boli plní prijatia...

          UKRIŽOVANÝ JEŽIŠU, zmiluj sa nad nami!!!

        • Kurzy Erasmus+: Pohľad do digitálneho sveta a kultúrnych bohatstiev Portugalska (Alcanede)

        • V dňoch 10.  3. 2024 – 16. 3. 2024 sme sa tri kolegyne zúčastnili vzdelávacích kurzov v Portugalsku v rámci programu Erasmus+. Tieto kurzy, zamerané na využitie modernej technológie vo vyučovaní a integráciu sociálnych sietí a médií do vyučovania, ponúkli bohatý program a obohacujúce skúsenosti.

               Mgr. Petra Jurincová sa venovala kurzu „SOCIAL NETWORK AND MEDIA AT SCHOOL“, ktorý ponúkal hlbší pohľad na využitie online nástrojov a sociálnych sietí v pedagogickej praxi. Účastníci sa nielen naučili, ako správne používať sociálne siete na prezentáciu školy a vzdelávacie účely, ale tiež sa venovali problematike bezpečnosti na internete a správnemu používaniu digitálnych médií v školskom prostredí.

               Mgr. Renáta Kubíková sa venovala kurzu „MODERN TECHNOLOGIES IN SCHOOLING PROJECTS AND GEOGRAPHY“, kde sa zameriavala na integráciu informačných a komunikačných technológií do výučby geografie, ale aj  podpore vzdelávania prostredníctvom digitálnych nástrojov,  zatiaľ čo PaedDr. Alena Lenčuchová sa orientovala na kurz „TECHNOLOGY IN MEDIA EDUCATION“, v ktorom sa hlbšie zaoberala využitím technológií vo výučbe médií a komunikácie. Celkovo možno povedať, že daný kurz nebol len o ovládaní technológií, ale aj o podpore kritického myslenia, tvorivosti a medzikultúrnej komunikácie, čo je v dnešnej digitálnej dobe nevyhnutné pre aktívne a zodpovedné zapojenie sa žiakov do spoločnosti.

               Portugalsko je krajinou objaviteľov, moreplavcov a dobrého jedla. Počas kurzu sme mali možnosť objaviť nádherné pláže, historické pamiatky, kráľovské sídla, stredoveké mestá a rybárske dedinky, ktoré tvoria bohatstvo krajiny. Uchvátilo nás aj pobrežie Atlantického oceánu. Okrem výučby sme sa zúčastnili exkurzií do rôznych častí Portugalska, vrátane Lisabonu, kde sme navštívili historické pamiatky ako kláštor Hieronymov, ochutnali portugalské špeciality ako pudingový koláč. Medzi ďalšie miesta, ktoré sme navštívili, patrili Santarém, Obidos a Fatima, čo nám poskytlo pohľad na bohatú históriu a kultúru tejto krajiny. Materiál z fotografií, ktoré sme zachytili počas našich výletov za pamiatkami Európskeho kultúrneho dedičstva, sme následne upravili a spracovali do rôznych digitálnych formátov.

               Veríme, že nadobudnuté vedomosti a skúsenosti budeme môcť úspešne uplatniť v našej pedagogickej praxi a prispieť tak k rozvoju našich žiakov a našej školskej komunity.

           

          Mgr. Petra Jurincová, Mgr. Renáta Kubíková, PaedDr. Alena Lenčuchová

        • ... CeSTa (dO stReDu) sRdCa .... (Pôstna duchovná obnova žiakov 6.A tr.)

        • ... zažiť vzájomnú komunitu.., - prijímať sa.., - rozhodnúť sa odpustiť.., - vstúpiť do katechézy.., - premýšľať nad Slovom BOha.., - spoločne sláviť Eucharistiu.., - v uzobraní prejsť v noci zastavenia krížovej cesty.., - za seba i za druhých vstúpiť v chvále i prosbe do modlitby.., - žasnúť nad darom prírody, ktorú Boh tak veľkolepo stvoril.., - ďakovať za dar života.., - vyznať, že srdce BOha je milujúce, prijímajúce, nežné, odpúšťajúce, atď.... , - prijať, že aj ja som v srdci BOha..,  - žiť prijatie.., trpezlivosť.., vľúdnosť, ....  to bola počas dvoch dní naozaj CesTA  (dO  sTreDu) sRdCa ....  Bohu chvála a vďaka!!!

        • 21. 03. 2024 - Exkurzia - Pošta Tvrdošín

        • Slniečko nám v stredu poslalo krásnu správu: Jar je tu!

          Naši druháci na hodinách slovenského jazyka spoznávali, ako sa šíria správy formou listov, ktoré nám doručuje pošta priamo do domčekov a bytov. 

          Pekné počasie nás vylákalo do terénu a spoločne sme navštívili poštu. Pani vedúca Mgr. Eva Javorková, porozprávala žiakom o ceste, ktorú musí list prekonať, kým sa k nám dostane. Žiaci aktívne počúvali a po prednáške sa stali skutočnými odosielateľmi. Naokolo šíria pekné správy ako slniečko.

          Ďakujeme, že sme mohli stráviť pekné chvíle v prítomnosti poštových zamestnancov a pripomenúť si ich zodpovednú a dôležitú prácu.

          PaedDr. A. Strnádelová, PaedDr. K. Masláková

        • Duchovná obnova ôsmakov

        • Minulý týždeň sme my, ôsmaci, opäť zažili duchovnú obnovu na Ústí nad Priehradou. Prežili sme tam s otcom Braňom i Lamačskými chválami skutočne požehnaný čas. Spolu sme spievali, modlili sme sa, mali sme súkromné omše, zažili sme i moderované adorácie, hrali sme rôzne aktivity, pri ktorých sme sa nielen zabavili, ale aj ešte lepšie spoznali. Taktiež sme počúvali poučné prednášky, videli sme zaujímavé videá a počuli rôzne svedectvá. V našich spomienkach však stále najviac rezonujú moderované adorácie, ale aj zábava, ktorú sme zažili spoločne na izbách. Veríme, že sa tam čoskoro vrátime a zažijeme znova takto požehnaný čas!

        • Florbal chlapci

        • Včera sme sa v Trstenej zúčastnili okresného kola Florbalu žiakov druhého stupňa. Postupne, sme si poradili so Zubercom 2:0 a Hladovkou 3:2. Vo finále, sme narazili na najväčšieho favorita tohto turnaja Trstenú. Vzdorovali sme im počas celého zápasu a len tesne sme prehrali o jeden gól pomerom 4:3.

          Našim chlapcom sa chceme poďakovať za príkladnú reprezentáciu školy a gratulujeme im k 2.miestu.

        • Súťaž Čitateľský oriešok 10 v 2. ročníku ŠKD

        • Žiaci druhého ročníka navštevujúci ŠKD sa spolu s pani učiteľkami sa zapojili do celoslovenskej súťaže Čitateľský oriešok 10. Žiaci dostali texty o Vlkovi staviteľovi a O statočnej prinzecnej Veronike. Po ich prečítaní ich čakali úlohy "na lúskanie" a nakoniec tieto dve rozprávky spojili do jednej a tú potom nakreslili na výkres.

        • Basketbal dievčatá

        • Naše dievčatá z ôsmeho a deviateho ročníka sa zúčastnili basketbalovej súťaže s názvom streetbasketbal 3x3. Odohrali tri vyrovnané zápasy a nakoniec obsadili 4.miesto.

          Ďakujeme za úspešne reprezentovanie školy.

        • Lyžiarsky výcvik 2024

        • Lyžiarsky výcvik 2024

          Aj v tomto školskom roku sa naši siedmaci zúčastnili lyžiarskeho výcviku. Konal sa po prvý krát v histórií našej školy ubytovacou formou v hoteli Mýto. Pre nás v úplne novom prostredí, v lyžiarskom stredisku MÝTO SKI & BIKE. Toto stredisko je situované v obci Mýto pod Ďumbierom, na cestnom ťahu z Podbrezovej a Brezna smerom na horský prechod Čertovica.

          Na úvod kurzu sme žiakov rozdelili do dvoch kategórií. Do prvej kategórie patrili tí, ktorí už mali osvojené základy z lyžovania. Druhú tvorili žiaci, ktorí na lyžiach nikdy predtým nestáli.

          Tohto kurzu sa zúčastnilo 32 žiakov pod vedením troch inštruktorov: Mgr. Matúša Gregorca, Mgr. Magdalény Kecerovej a Mgr. Veroniky Lofajovej prebiehal podľa metodiky výcvikového plánu, všetci žiaci si osvojili základy zjazdového lyžovania, a tak môžu naďalej svoje schopnosti rozvíjať rekreačným športovaním.

          Pobyt v tejto horskej oblasti však nebol len o lyžiarskom drile, ale aj o čase strávenom mimo školy, mimo domova, v triednom kolektíve a v uvoľnenej atmosfére. V programe kurzov nechýbal večerný program, diskotéka, vzájomné súťaženie v hrách zvaných žralok, čísla, selfie run, trieda baví druhu triedu a mnoho ďalších. Z kurzu prikladáme aj krátke video, ktorým Vám chceme priblížiť výučbu a večerný program našich žiakov. https://youtu.be/LPHjQTUB5YY

          V posledný deň kurzu sme zorganizovali malú súťaž, v ktorej sa predviedli nielen skúsení lyžiari, ale aj nováčikovia. Tu Vám prinášame výsledky:

          I. kategória chlapci

          1. Matúš Vrobel 7.B

          2. Robert Gama 7.B

          3. Andrej Vrana 7.B

          I. kategória dievčatá

          1. Laura Beth Ulrichová 7.A

          2. Sofia Gloneková 7.B

          3. Adriana Čajková 7.B

          II. kategória chlapci

          1. Samuel Plevjak 7.A

          2. Lukáš Franek 7.B

          3. Šimon Gálik 7.B

          II. kategória dievčatá

          1. Klaudia Kolenová 7.A

          2. Miroslava Fileková 7.B

          3. Tatiana Mintálová 7.B

        • 5. marec 2024: Výtvarná súťaž "Vesmír očami detí"

        • Vesmír očami detí je celoslovenská výtvarná súťaž, v ktorej nás reprezentujú v 2. kategórii žiaci 1. - 4. ročníka a v 3. kategórii žiaci 5. - 9. ročníka.

          Všetkým súťažiacim držíme palce.

          PaedDr. Alena Lenčuchová

        • Popolcová streda

        • Začiatok veľkého pôstu sme začali ráno v kostole svätou omšou, pri ktorej sme boli na čelo poznačení popolom na znak toho, že sme "prach a na prach sa obrátime" .

        • Karneval prvý stupeň

        • Aj naši najmladší žiaci sa zabávali v pondelok doobeda na pestrofarebnom karnevale s rôznymi maskami, ktoré si naši žiaci väčšinou vyrobili doma so svojimi rodičmi.

          Bolo nám super, spoločne sme si zatancovali a zasúťažili v rôznych súťažiach.

        • Recyklohry - výhra v súťaži!

        • Samko Fidrik (3.A) a Miško Čuchor (4.A) sa od dnes tešia z nového tabletu. Spolu doniesli viac ako 300 starých mobilov a zaradili sa medzi 50 najlepších recyklátorov v Projekte Recyklohry. Obom gratulujeme a veríme, že sa na budúci rok do súťaže zapojí ešte viac recyklátorov. 

           

        • Biologická olympiáda

        • Dnes sme sa s dvoma žiakmi vybrali reprezentovať našu školu na Biologickú olympiádu v kat. C (8. - 9. ročník). Svoje vedomosti a zručnosti si zmerali s ďalšími rovesníkmi z okresu a obsadili nádherné miesta:Sofia Sirotová 9.A - 1. miesto,Juraj Vajduľák 8.B - 3. miesto.Srdečne gratulujeme a Sofii budeme držať palce na krajskom kole.

          Mgr. Lenka Turčáková

           

        • 13.02.2024: Fašiangy, Turíce,...

        • V pondelok sme prežili na Našej školičke krásny karneval, na ktorom sme stretli postavičky rôznych rozprávok a príbehov. Naši druháci dnes, nahliadli do minulosti a rozlúčili sa s Fašiangami piesňou a v duchu tradícií sme si pripravili chutné fánky. 

          Teraz sa už stíšime a budeme očakávať vykúpenie a milosrdenstvo.....

          PaedDr. A. Strnádelová

        • Karneval: Z rozprávky do rozprávky

        • V pondelok 12.02.2024 sa v našej škole konal karneval. Žiaci druhého stupňa sa prezliekli za rozprávkové postavy. Piataci sa predstavili ako piráti z Karibiku a postavy z animovanej rozprávky Shrek. Šiestaci nás zobrali do sveta sci-fi so svojím prevedením postáv zo série Star Trek. Žiaci 7.A si vyrobili masky z rozprávky Dedko repku zasadil. 7.B v sprievode viedol Rumburak z filmu Arabela. Ôsmaci nám predstavili rozprávky: O 12 mesiačikoch a Snehulienka a sedem trpaslíkov. Žiaci 9.A nám predviedli moderné prevedenie rozprávky Išlo vajce na vandrovku a 9.B predstavila príbeh Petra Panna. Svoje schopnosti a zručnosti žiaci ukázali v troch súťažných disciplínach, v ktorých mohli vyhrať sladkú odmenu. Zabavili sa aj na diskotéke, ktorú si pre nich pripravili deviataci. Porota (p.uč. Dedinská, p.uč. Gazdíková a p.uč. Stasová) rozhodla, že ocenenie pre najlepšie kolektívy dostanú triedy 5.B, 7.B a 8.A, pretože sa v nich nachádzalo najviac doma vyrobených masiek. V každej triede boli ocenené aj masky, ktoré najviac zaujali. Ďakujeme všetkým žiakom za vytvorenie úžasnej atmosféry a tešíme sa na budúci rok.

    • Kontakty

      • Základná škola Štefana Šmálika Tvrdošín
      • 043 532 2330 Šk. jedáleň 043 532 2059 ŠKD 0911 918 072
      • Školská 166, 02744, Tvrdošín Tvrdošín Slovakia
      • 17060010
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje