• 31. máj 2022: Mobilita Erasmus+ a eTwinning projekt "Pravda alebo lož"

        • V dňoch 25.5. - 27.5. naša trieda spolu s pani učiteľkou Marasovou a pani učiteľkou Poláčikovou navštívila nádherné České mesto Frýdek-Místek. Po dlhej ceste, cez ktorú sme vyskúšali čaro prestupov a silu našej trpezlivosti, sme sa dostali do našej cieľovej destinácie Frýdek-Místek. Po ubytovaní na chatkách pri vodnej nádrži Olešná, sme sa zúčastnili českej svätej omše v Bazilike Navštívenia Panny Márie. Na druhý deň sme išli do partnerskej školy v Lískovci, s ktorou sme robili eTwinning projekt pod názvom „Pravda alebo lož“. Vyskúšali sme si výrobu  jednoduchých vlhkomerov a liatie olova. Neskôr sme s našimi už priateľmi vyskúšali výrobu sviečok vo včelárskom múzeu v Chleboviciach. Nasledovalo športové popoludnie v areály vodnej nádrže Olešná. S našimi priateľmi sme sa dobre spoznali a zažili kopu zábavy. V posledný deň nášho výletu sme navštívili Svätojánsku vežu a nákupné centrum, v ktorom si každý našiel svoje. Spoznali sme odlišnú kultúru jazyk a krásu Česka. Napríklad sme zistili že tužka je ceruzka....

          Radi by sme sa poďakovali p.uč. D. Kormaňákovej, vďaka ktorej sme mali túto možnosť v rámci programu ERASMUS+: mobilita jednotlivcov,  p. uč. B. Marasovej a p. uč. G. Poláčikovej, zato, že sa odhodlali s nami na takúto cestu, nášmu p. riaditeľovi D. Šoltésovi, že nás uvoľnil z vyučovania a pánovi riaditeľovi L. Kvapilovi z partnerskej školy za to že nás vrúcne prijali. Z Frýdku-Místku sme si odniesli plnú pamäť fotiek,  mnoho neopakovateľných  a nezabudnuteľných zážitkov, radosti a zábavy.

          Žiaci 7.A triedy

        • 22. 05. - 27. 05. 2022: Erasmus+: Sicília

        • Začína sa leto a v nás sa prebúdza prázdninová nálada. Tešíme sa na slnko, vodu a výlety. Žiaci Našej školy: Emma Belvončíková, Viktória Kuloštiaková, Nina Kurňavková, Adam Balún, Jakub Kormaňák a Kamil Lonek, v sprievode pani učiteliek: PaedDr. Dagmar Kormaňákovej a PaedDr. Angeliky Strnádelovej, navštívili slnkom zaliatu a viničom a olivovníkmi prerastenú Sicíliu. Naši žiaci prezentovali Slovensko - rodný kraj bohatý na hudobné, športové a vynaliezavé osobnosti. Boli sme zapojiní do projektu: Improving Digital Proficiency, ktorý sa pomaly uzatváral, čo v nás vyvolávalo istú nostalgiu. Spoločne so zapojenými krajinami - Portugalsko, Rumúnsko, Taliansko, Turecko, sme uzatvárali jednu kapitolu vzájomnej kooperácie medzi zúčastnenými školami. Navštívili sme hudobne zameranú školu: Istituto Comprensivo F.E. Cangiamila, kde nám pán riaditeľ prízvukoval, aká je hudba v rozvíjaní dieťaťa veľmi dôležitá. Spoločne so žiakmi sme spoznali historické, kultúrne a prírodné bohatstvo mesta Palma di Montechiaro. Navštívili sme katedrály, nachádzajúce sa v úzkych no malebných uličkách mesta, chrámy, vypínajúce sa na pahorkoch obklopujúcich túto slnkom zaliatu krajinu. Posledný deň návštevy sa niesol v tónoch hudby, ktorú prezentovali hosťujúci žiaci, odovzdávali sa certifikáty a na záver sme navštívili "after party", kde sa žiaci navzájom lúčili a ich kamarátske vzťahy sa utužovali a prehlbovali. Chcem sa veľmi poďakovať pani učiteľke PaedDr. Dagmar Kormaňákovej, vďaka ktorej môžu žiaci spoznávať kultúrne, historické  bohatstvá Európskych štátov a prehlbujú sa naše jazykové zručnosti. Ešte raz ďakujeme a tešíme sa na ďalšie možnosti nášho rozvíjania.

          PaedDr. A. Strnádelová

        • 27. máj 2022: THD 6.ročník - prednáška

        • THD 6.ročník - prednáška

          Žiaci šiesteho ročníka sa dnes zúčastnili prednášky spojenej s diskusiou na tému: "Prvá pomoc pri zasiahnutí elektrickým prúdom". Prednášať nám prišla pani Mgr. Jana Vajduľáková - manažér pre dennú smenu na detskom oddelení v Trstenej.

        • 25. máj 2022: Krajské kolo atletika 4 boj

        • Krajské kolo atletika 4 boj

          Dnes ráno sme merali cestu do atletického areálu v Martine, kde sme sa zúčastnili krajského kola atletického 4 boja. Našu školu reprezentovala Vanesa Šprláková zo 6.A, ktorá sa do tohto kola dokázala kvalifikovať z okresu. Po jej vynikajúcich výkonoch, zlepšených osobných rekordov sa umiestnila v druhej desiatke celkového poradia.

          Ďakujeme Vaneske za príkladnú reprezentáciu školy a gratulujeme k dosiahnutým výkonom.

        • 24. máj 2022: Erasmus + Švédsko

        • Erasmus + Švédsko

          V dňoch 15.-20.5.2022 sme sa my, žiaci našej školy- Žaneta Kováčová, Emma Belvončíková, Marek Kopta, Kamil Lonek zúčastnili mobility vo Švédsku pod vedením p. uč. Kormaňákovej, p. uč. Poláčikovej a p. r. Šoltésa. Spoznali sme krásu Švédska a folklórnu kultúru Talianska, Srbska, Turecka a aj Švédska. Navzájom sme sa so žiakmi ostatných krajín učili folklórne tance, ktoré nevyšli podľa predstáv ale aspoň sme si to užili. Spoločne sme s našimi novými kamarátmi navštívili losí park. Skúsili sme aj 2 nové športy. Mali sme tú možnosť variť a ochutnať aj jedlá- zo švédskej kuchyne. Stačí povedať, že všetko chutilo výborne, hlavne pri predstave, že to bolo robené nami. Všetky momenty, ktoré sme mali možnosť zažiť hlavne vďaka pani učiteľke Kormaňákovej, patria k nezabudnuteľným.

        • 23. máj 2022: Matičný slávik

        • Matičný slávik

          17.5.2022 sa uskutočnil v Trstenej 25.ročník speváckej súťaže "Matičný slávik". Našu školu reprezentovala žiačka z 3.B triedy - Meliska Kšenzuláková, ktorá získala 1.miesto v kategórii 1.- 3.roč.

          Meliske gratulujeme !

        • 20. máj 2022: Atletika 4 boj

        • Atletika 4 boj

          V tento slnečný deň sa naša škola zúčastnila súťaže v atletickom 4 boji mladších žiakov a žiačok. Chlapcov (Marek Košarišťan 6.A, Dávid Urban 6.B, Dávid Bakoš 7.A, Adam Balún 7.B a Anton Bača 7.B) čakali 4 disciplíny 1000m, 60m, skok do diaľky a hod raketkou nerf. Dievčatá (Laura Ulrichová 5.A, Adriána Hrbíková 6.A, Vanesa Šprláková 6.A, Ema Drgáňová 7.B a Nikola Šprláková 7.B)  sa museli popasovať, tak isto so 4 disciplínami a to 600m, 60m, skok do diaľky a hod raketkou nerf. V konkurencii 6 škôl súťažilo 30 chlapcov a 30 dievčat.

          Našim reprezentantom sa darilo, len v čiastkových disciplínach a to v 1000m, kde Marek Košarišťan obsadil 3. miesto. V celkovom poradí skončili všetci chlapci až v druhej desiatke.

          Avšak našim dievčatám sa darilo oveľa viac aj v čiastkových disciplínach, aj v celkovom poradí,  kde v behu na 60m sme brali 3 (Vanesa) ,4 (Nikola) a 5. miesto (Ema) a v 1000m Vanesa Šprláková obsadila 3.miesto. V celkovom poradí po hodnotení všetkých disciplín sa podarilo umiestniť Vanese Šprlákovej na vynikajúcom 3. mieste a tým si zaručila postup na krajské kolo, ktoré sa bude konať 25.5.2022 v Martine. V prvej desiatke sa dokázala umiestniť aj Nikola Šprláková a bolo z toho 8. miesto, ostatné dievčatá skončili v druhej desiatke celkového poradia.

          Týmto sa chceme poďakovať všetkým chlapcom a dievčatám za reprezentáciu školy a popriať Vanese veľa úspechov v ďalšom kole.

        • 17. máj 2022: Výtvarná súťaž Vesmír očami detí 2022

        • Výtvarná súťaž Vesmír očami detí 2022

          V regionálnej výtvarnej súťaž Vesmír očami detí našu školu reprezentovalo niekoľko žiakov, ktorých práce ste si moli pozrieť na stránke našej školy.

          V kategórii základné školy III. veková kategória 5.-9. ročník sa na 2. mieste umiestnil žiak 5.A triedy Martin Krššák . K tomuto peknému umiestneniu mu blahoželáme.

          Celkový počet súťažiacich vo všetkých kategóriách bol 361.

          Ceny víťazom budú zaslané v mesiaci jún a v septembri ich čaká finále s návštevou Krajskej hvezdárne v Žiline.

        • 17.máj 2022: okresné kolo súťaže Slávik Slovenska

        • okresné kolo súťaže Slávik Slovenska

          Dňa 12. 5. 2022 sa naši žiaci Júlio Kurajda z 2.B, Matúš Vrobel z 5.B a Viktória Kuloštiaková z 9.A, zúčastnili okresného kola súťaže Slávik Slovenska, ktorá sa konala v ZUŠ Nižná.

          Napriek tomu, že naši speváci nepostúpili do krajského kola, všetkým veľmi pekne ďakujeme za skvelý hudobný zážitok a reprezentáciu našej školy.

        • 17. máj 2022: Kvalifikácia do Krajského kola futbal mladší žiaci

        • Kvalifikácia do Krajského kola futbal mladší žiaci

          Dnešným dňom sa končí naša púť v školských futbalových turnajoch v tomto školskom roku, ktorá bola v konečnom účtovaní vôbec najlepšia v jej histórií.

          Po náročnom postupe v okresnom kole naši mladší žiaci neuspeli v kvalifikácii do krajského kola. Na umelej tráve v Námestove nestačili na školu z Námestova a skončili na nepostupovom druhom mieste. Na tretie miesto dokázali odsunúť školu z Dolného Kubína. Vypadnutie bolo z časti pre nás sklamaním, nakoľko ambície našich chlapcov boli ďaleko vyššie.

          Napriek tomu to bol skvelý výsledok a treba sa im poďakovať za vzornú reprezentáciu školy.

        • 13. máj 2022: Krajské kolo mini futbal žiakov a žiačok - McDonald`s Cup

        • Krajské kolo mini futbal žiakov a žiačok - McDonald`s Cup

          V dnešný slnečný deň, sme sa už ráno 6:30 vybrali smer Martin, kde sme sa zúčastnili krajského kola McDonald`s Cup. Reprezentovali nás chlapci (Lukáš Pučať, Félix Krížik, Filip Kakačka, Sebastián Gašinec, Lukáš Kulošťák a Andrej Jamal Burdel)   a dievčatá (Sára Jarošová a Laura Gostíková) všetci zo 4.A triedy. Prihlásených do tohto turnaja bolo 120 základných škôl z celého Žilinského kraja. V tomto kole sa stretlo 12 najlepších škôl, rozdelených do 3 skupín po 4 tímy. Z každej skupiny postúpil iba ten najlepší a stretol sa vo finálovej trojke.

          Do skupiny sme si vyžrebovali ZŠ z Turzovky, ktorých sme porazili 4:1. Následne 3:0 (kontumačne) porážame ZŠ z Bytče. A na posledný zápas o postup do finálovej skupiny, sme sa stretli so samozvaným adeptom na celkové prvenstvo ZŠ Hurbanova v Martine. Súperovi stačil aj remízový výsledok na postup z prvého miesta. Naši žiaci a žiačky si siahli na dno svojich síl a v zápase v ktorom sme po celú dobu prehrávali, sme minútu pred koncom stretnutia, strhli víťazstvo na svoju stranu pomerom 3:2 a postupe do finálovej skupiny. Bol to jednoznačne náš najlepší výkon na celom turnaji.

          Vo finále sme sa stretli najskôr s víťazom skupiny „A“ ZŠ Kľačno Ružomberok. Polčas sa pre nás nevyvíjal priaznivo, ale v druhom polčase dvoma gólmi, sme výsledok otočili v náš prospech a vyhrali 2:1. Posledný zápas označovaný aj finále, aj keď nášmu súperovi ZŠ Jozefa Kronera v Martine víťaz skupiny „B“ stačila remíza, nakoľko dokázali vyhrať s Ružomberkom väčším gólovým rozdielom. Chlapci namotivovaní možnosťou dostať sa na celoslovenské kolo do Senca na dva dni, nechceli chlapcom z Martina nenechať nič zadarmo. Avšak, tak ako celý turnaj aj teraz, sme prehrávali celý zápas, ale svojou bojovnosťou, sme dokázali 5 min. do konca vyrovnať na 2:2. Lenže už nám síl neostalo nazvyš a pri hre vabank, sme inkasovali ešte dva góly a prehrali nakoniec 4:2. Po zápase zavládlo v našom tíme veľké sklamanie, niektorí si aj poplakali. V celom Martine znelo, že sme boli príjemné prekvapenie na tomto turnaji. Nejedna škola už nebude podceňovať ZŠ Š. Šmálika. Odstupom času si naši žiaci uvedomia, akí obrovskí úspech dosiahli a prepisovali športovú históriu našej školy.

          Týmto sa chceme chlapcom a dievčatám poďakovať za spanilú jazdu v McDonald´s Cup v ktorom prehrali, len jeden jediný zápas a obsadili v ňom konečné 2. miesto v celom Žilinskom kraji.

        • 11. máj 2022: Okresné kolo mladších žiakov futbal

        • Okresné kolo futbal mladší žiaci

          V dnešný deň sa na našej škole uskutočnilo okresné kolo mladších žiakov vo futbale. Ako víťaz obvodného kola mali naši chlapci, len tie  najvyššie ciele a to postup do ďalšieho kola. Po remíze a výhre nás čakal posledný zápas v ktorom sme potrebovali vyhrať minimálne o dva góly. V nervy drásajúcom zápase sa to nakoniec aj podarilo, kde sme ešte tesne pred koncom o skóre prehrávali s našim veľkým konkurentom z Medvedzia, ale minútu pred koncom sme gólom strhli celkové skóre na našu stranu a rozhodli o našom 1. mieste a postupe do regionálneho kola.

          Chlapcom treba poďakovať a pogratulovať k tomuto úspechu a zaželať im veľa úspechov v ďalšom kole.

        • 10. máj 2022: Okresné kolo bedminton žiačky

        • Okresné kolo bedminton žiačky

          V rýchlom slede sme sa zúčastnili aj bedmintonovej súťaže žiačok. Naša škola sa takéhoto turnaja zúčastnila vôbec prvý krát v jej histórii a poskladala dva dvojčlenné družstvá, ktoré neboli rozdelené podľa výkonnosti, ale podľa veku. Tím „A“ v zložení Aneta Puchelová 9.A a Angelika Strnadelová 8.A obsadil na tomto turnaji 3. miesto. Tím „B“ v zložení Terezka Puchelová 7.A a Adriana Hrbíková 6.A zhodne obsadili 3. miesto.

          Ďakujeme dievčatám za príkladnú reprezentáciu školy a gratulujeme im k dosiahnutým výsledkom.

        • 09. máj 2022: Pomôž našej škole vyhrať výpočtovú techniku od Lidla!

        •  

           

          Aj vďaka vášmu hlasu môžeme vybaviť našu školu modernými notebookmi i desktopmi, monitormi i kamerami a ďalšou technikou v hodnote až 30 000 eur! Stačí nakupovať v Lidli a zbierať balíčky nálepiek „Slovenskô ako maľované“.

          Vo vnútri nájdete kartičku s hlasovacím kódom, s ktorým môžete od 2. mája do 30. júna 2022 zabojovať za našu školu na stránke malovaneslovensko.sk.

          Ďakujeme za každý hlas! 

           

          Pravidlá súťaže nájdtete na: 

          https://malovaneslovensko.lidl.sk/pravidla-sutaze

           

           

        • 09. máj 2022: Okresné kolo mladších žiačok

        • Okresné kolo mladších žiačok

          Mladšie žiačky sa dnes zúčastnili okresného kola vo futbale v Trstenej. Tvorili ho žiačky 5,6 a 7. ročníka našej školy. V konkurencii ďalších štyroch škôl z okolia odohrali 4 zápasy. V nich získali 4 body za jedno víťazstvo a jednu remízu. Tak isto si pripísali aj dve prehry. Napriek tomu to stačilo na perfektné umiestnenie a bolo z toho 3. miesto, ktoré všetkých príjemne prekvapilo.

          Dievčatá, by sme chceli pochváliť za odvahu vôbec ísť a predviesť taký výsledok v konkurencii trénovaných dievčat.

          Ďakujeme a do budúcnosti prajeme veľa úspechov!

        • 08. máj 2022: ŠKD Deň matiek 2022

        • ŠKD Deň matiek

          V mesiaci máj si tradične v našej družinke okrem iných aktivít vyrábame aj "nejakú drobnosť" pre mamičku ku Dňu matiek. Ináč tomu nebolo ani tento týždeň keďže cez víkend majú mamičky sviatok. Nezabudli sme ani na našu nebeskú matku Pannu Máriu, ktorej sme podarovali ručne vyrobené kvety. Okrem modlitby sme si v kaplnke aj zaspievali a tak sme pozdravili Pannu Máriu.

          https://www.youtube.com/watch?v=SIi4QHdl7mE

        • 03. máj 2022: McDonald`s Cup - Okresné kolo

        • McDonald`s Cup - Okresné kolo

          Naši štvrtáci po minuloročnom víťazstve v obvodnom kole sa dnes prezentovali na okresnom kole MC donald´s cup. Organizovala ho naša škola a prebiehalo na multifunkčnom ihrisku za areálom školy. Odohrali sme 3 náročné zápasy so školami, ktoré postúpili z obvodných kôl. V prvom zápase, sme potvrdili úlohu favorita a debakel 8:1 si odniesla ZŠ Dilonga z Trstenej. Ďalší súper bol veľmi nevyspytateľný, ale nenechali sme nič na náhodu a porazili sme aj ZŠ Liesek pomerom 5:0.

          Ako sa vraví, posledný krok býva najťažší. V poslednom zápase, tak povediac vo finále sme potrebovali vyhrať. Súperovi zo ZŠ M.M v Tvrdošíne na postup do krajského kola stačila aj remíza. Polčas sme prehrávali s týmto vynikajúcim súperom 0:1. Cez polčas sme si povedali, že tento nepriaznivý stav musíme zvrátiť. A po heroickom druhom polčase naši štvrtáci otočili duel a nakoniec ho vyhrali 5:1.

          Obsadili teda prvé miesto a postupujú na krajské kolo. Je to veľký úspech našich žiakov, za čo im gratulujeme a prajeme veľa šťastia v ďalšom kole.

        • 02. máj 2022: Moja krajina, škola, kniha a ja / Mój kraj, przedszkole, książka i ja

        • Moja krajina, škola, kniha a ja / Mój kraj, przedszkole, książka i ja

          Už pár mesiacov pracujeme v ŠKD na spoločnom slovensko-poľskom projekte, v ktorom spoznávame kultúru inej krajiny, ich zvyky, rozprávky . Deti pracujú na viacerých úlohách.

          Ako zadanie sme dostali rozprávku: O žltom tulipáne.. Našou úlohou bola tvorba bábkového divadielka z odpadových materiálov. Deti si zahrali divadielko.

          Ďalšou úlohou bola tvorba leporela. Deti vytvorili spoločne dva leporelá, pri tvorbe ktorých sa podieľalo každé dieťa tak, že si nakreslilo obrázok a tie spolu vytvorili príbeh.

          Rozprávka 1.B triedy: Farmár Dušan a záchrana ľudí

          Rozprávka 2.B triedy: Ako domáce zvieratká hľadali kamarátov

          Obidve leporelá poputujú do mestskej knižnice na Medvedzí.

          Mgr. Želmíra Koptová

          .

    • Kontakty

      • Základná škola Štefana Šmálika Tvrdošín
      • 043 532 2330 Šk. jedáleň 043 532 2059 ŠKD 0911 918 072
      • Školská 166, 02744, Tvrdošín Tvrdošín Slovakia
      • 17060010
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje