• 14. apríl 2022: Veľkonočné zvyky a tradície v podaní žiakov ŠKD

        • Veľkonočné zvyky a tradície v podaní žiakov ŠKD

          Tento týždeň sme mali v našej družinke na návšteve našu kamarátku Nikol, ktorá býva v Anglicku. V dnešný deň nám porozprávala aké sú zvyky a tradície na Veľkú noc v Anglicku a my sme jej "reálne odprezentovali" tie naše. Nakoniec sme išli do školskej kaplnky, kde sme sa krátkou piesňou poďakovali Ježišovi "za jeho kríž a zmŕtvychvstanie"

           

        • 06. apríl 2022: Vyhodnotenie druhého ročníka chodeckej súťaže.

        • Vyhodnotenie druhého ročníka „chodeckej“ súťaže.

          V časovom horizonte od 1.3.2022 - 31.3.2022, sa na našej škole uskutočnila súťaž s názvom „ najlepší vytrvalec v chôdzi“, ktorá spočívala v prejdení čo najväčšieho počtu kilometrov. Zúčastnilo sa jej približne 120 žiakov a 10 zamestnancov školy. Po minuloročnom suverénnom víťazstve Tomáša Kordiaka sa mu aj tento rok podarilo obhájiť prvé miesto a prekonať svoj minuloročný rekord a stanoviť ho na 885,6 km čo je priemerne prejdených denne okolo 28 km.

          Vyhodnotiť sme sa rozhodli tri kategórie a jednu špeciálnu cenu fair play:

          Chlapci:

          1. Tomáš Kordiak 885,6 km

          2. Timotej Maťuga 812,0 km

          3. Samuel Maťuga 709,0 km

          Dievčatá:

          1. Miriam Habová 530,1 km

          2. Soňa Gajdošíková 275,7 km

          3. p. uč. Lofajová 274,9 km

          Triedny priemer:

          1. 7.A 171,3 km

          2. 5.B 146,6 km

          3. 6.B 111,7 km

          Špeciálna cena fair play:

          Nikolas Branický 6.A

           

          Týmto by sme sa chceli poďakovať všetkým zúčastneným, za zapojenie do súťaže. Sláva víťazom, česť porazeným.

          „Kto chce hýbať svetom, musí pohnúť najskôr sám sebou. “ – Sokrates

        • 03. apríl 2022: Erasmus +

        • Erasmus +

          Taliansko

          Pred pád dňami sme sa spolu s našimi dievčatami zúčastnili mobility v Taliansku. Prostredníctvom projektu Erasmus+ sme mali možnosť spoločne s ostatnými členskými krajinami spolupracovať na našom spoločnom diele, ktorého názov je „One language, one person“. A čo na to hovoria dievčatá?

          Klára: „Vďaka projektu Erasmus+ som mohla spoznať novú krajinu, novú kultúru- Taliansko. V hlavnom meste Rím som zazrela najznámejšie pamiatky a naučila som sa jeho bohatú históriu. Po stretnutí s členmi z partnerských skupín a príchode do mesta Pescara sme navštívili školu v Chieti. Tu boli zorganizované všetky aktivity a tu aj začali všetky priateľstvá. Počas jedného týždňa som sa naučila spolupracovať s rozličnými ľuďmi z rozličných krajín, moje komunikatívne schopnosti sa zlepšili a navštívila som krásy Talianska. Bol to úžasný a nezabudnuteľný čas, z ktorého si odnášam (okrem vedomostí) taktiež spomienky a priateľstvá na celý život.“

          Rebeka: „Vďaka projektu Erasmus+ som mohla vycestovať do Talianska, spoznať novú kultúru, vidieť všetky krásy Ríma. Projekt bol zameraný na učenie sa anglického jazyka prostredníctvom rozprávania príbehov, naučila som sa ako vytvoriť príbeh a následne ho porozprávať tak, aby to poslucháčov zaujalo. Chystám sa naďalej využívať skúsenosti, ktoré som vďaka projektu získala rozprávaním príbehov mladšiemu bratovi . Ak mám byť úprimná, toto bol prvý projekt, kde som sa zdokonalila v angličtine, pretože na projektoch v minulosti som sa buď hanbila rozprávať, alebo som sa zdokonaľovala v ruštine. Vďaka projektu som sa naučila veľa nových slovíčok a fráz. Samozrejme najvzácnejšie sú mi priateľstva, ktoré v priebehu projektu vznikli . Bol to nádherný čas, na ktorý nikdy nezabudnem.“

          Barborka: „Projekt Erasmus mi priniesol veľa priateľov, skúseností a moje vedomosti z angličtiny sa zlepšili. Prvý deň sme mali možnosť vidieť Rím a jeho najznámejšie miesta. Zistila som veľa vecí o histórii Talianska. Ostatné dni sme trávili väčšinou v škole v Chieti, kde sme robili aktivity, no náš program tam neskončil. Navštívili sme mestá Chieti a Pescara. Vyskúšali sme miestne jedlo v reštauráciách a naozaj sme si to užili. Vďaka tomuto projektu mám novú úžasnú skúsenosť.“

          Nela: „Prostredníctvom projektu s názvom Erasmus+ som mohla zažiť týždenný výlet do Talianska. Naša prvá zastávka bola v hlavnom meste v Ríme. Tam sme videli veľa krásnych pamiatok a spoznali mocnú históriu. Na druhý deň sme sa stretli s ďalšími členskými skupinami z rôznych krajín a všetci sme spoločne navštívili školu v Chieti. Popri všetkých aktivitách, ktoré sme tam mali, som našla priateľstvá na celý život a zlepšila som si tým aj svoje jazykové schopnosti. Mala som skvelý čas a chcela by som to zažiť znova.“

           

        • 31. marec 2022: Vesmír očami detí

        • Vesmír očami detí.

          Do 37 ročníka regionálneho kola  výtvarnej súťaže Vesmír očami detí  postupujú práce  žiakov

          v 2. kategórii: M. Gama, L. Jarina, T. Tekelová, T. Jarina, S. Majkutová, J. Kakačka, J. D. Strnádel, D. Kakačková, M. Kšenzuláková, v. Balúnová

          v 3. kategórii: K. Čajková, E. Ilková, M. Šimurda, F. Kotlár, V. Litvová, M. Kubas, M. Krššák, L. Ulrichová

          Našim súťažiacim držíme palce, a veríme že ich práce zaujmú porotu. 

          Do fotogalérie bol pridaný nový album 31. marec 2022: Vesmír očami detí.

        • 28. marec 2022: HVIEZDOSLAVOV KUBÍN - okresné kolo

        • Presne na „Deň učiteľov“ sa v našej škole konalo okresné kolo súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy. Recitátori sa snažili ukázať svoj rečnícky talent a zaujať svojou originalitou. Našu školu výborne reprezentovali traja žiaci.

          Úspešnou sa stala Sarah Kyseľová z 5. A triedy, ktorá získala vo svojej kategórii 2. miesto.  Ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy a všetkým prajeme veľa úspechov.

          Mgr. Petra Jurincová

        • 26. marec 2022: Máme tu marec – MESIAC KNIHY

        • Pri tejto príležitosti sme sa s triedami 7.B a 8.A vybrali na návštevu do Mestskej knižnice v Tvrdošíne, kde sme si po dvojročnej prestávke mohli znova pripomenúť radosť z čítania, vôňu nových stránok, ale aj vypočuť si zaujímavé informácie ohľadom zakúpenia noviniek od milej pani knihovníčky. Spoločne sme preskúmali všetky knižné zákutia, ktoré nám pomohli obnoviť naše priateľstvo s knihou a vzbudiť tak záujem o čítanie.

          Mesiac knihy sme si pripomenuli aj v 6.B, kde si žiaci priniesli svoju obľúbenú knihu. Spoločne sme si posadali do kruhu a snažili sa propagovať danú knihu vo forme najlepšej reklamy. Kreativita žiakom rozhodne nechýbala. Najviac zaujali knihy z oblasti sci-fi, fantasy, detektívnej a dobrodružnej literatúry. V závere sa už šiestaci postupne ponorili do tajomného sveta ukrytého medzi riadkami kníh.

          Mgr. Petra Jurincová

           

        • 3. marca 2022: Školské kolo Hviezdoslavov Kubín

        • Výsledky školského kola recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín - je to súťaž v prednese poézie a prózy.

          Školské kolo HK – poézia

          2. kategória (5. – 6. ročník)

          1. miesto: Sarah Kyseľová, 5. A (postupuje do OK)

          (Anna Ivanová – Slepý chlapček)

          2. miesto: Matúš Kakačka, 6. B

          3. miesto: Miriam Ondríková, 6. B

          3. miesto: Jonáš Kručay, 5. B

          Čestné uznanie: Ema Vrobelová, 5. A, Sofia Pazúriková, 6. A

           

          Školské kolo HK – poézia

          3.kategória (7. – 9. ročník)

          1. miesto: Angelika Strnádelová, 8. A (postupuje do OK)

          (Janko Kráľ – Kvet)

          2. Janka Grobarčíková, 8. A

          3. Samuel Maťuga, 7. A

           

          Školské kolo HK – próza

          2. kategória (5. – 6. ročník)

          1. miesto: neudelené

          2. miesto: neudelené

          3. miesto: Boris Sirota, 5. B

           

          Školské kolo HK – próza

          3.kategória (7. – 9. ročník)

          1. miesto: neudelené

          2. miesto: Ráchel Romaňáková, 8. A

          3. miesto: Sára Bendeková, 7. B

           

          Školské kolo HK – poézia

          1. kategória (2. – 4. ročník)

          1. miesto: Andrej Jamal Burdel, 4. A (postupuje do OK)

          (Ondrej Nagaj – Havária)

          2. miesto: Patrik Dzurik, 4. A

          2. miesto: Jozef Korený, 3. A

          3. miesto: Adrián Romaňák, 2. B

           

          Školské kolo HK – próza

          1. kategória (2. – 4. ročník)

          1. miesto: neudelené

          2. miesto: Jakub Prišč, 3. B

          3. miesto: neudelené

        • 2. marca 2022: Vieme sa predstaviť po poľsky

        • Dňa 23.2.2022 sa deti v ŠKD (1.B, 2.B) premenili na zvieratká. Nielen také obyčajné, ale rozprávkové. V rámci projektu Moja krajina, kniha, škola a ja si vytvorili zvieratká, snažili sa po poľsky predstaviť.

          Spoločne sme si zaspievali pieseň Karneval, súťažili v dvoch tímoch: Tigre (chlapci) a Lienky (dievčatá). Skóre ostalo nerozhodné. Okrem toho sme sa pohostili koláčikmi, ktoré napiekli pre nás maminky. Nakoniec sme uzavreli karneval tanečnou zábavou. Všetci sme mali radosť z krásne prežitého popoludnia.

          Mgr. Želmíra Koptová

          https://www.youtube.com/watch?v=bVrG2mNC5oo

        • 2. marca 2022: WE ARE BETTER FRIENDS WITH STORIES

        • 28.02.2022 sme úspešne ukončili jeden z našich mnohých projektov vo výzve Erasmus plus. Spolupráca prebiehala s partnermi z Turecka, Portugalska, Poľska a Rumunska. Naši žiaci sa zúčastnili medzinárodného pobytu vo Varšave v máji 2019 a hosťovali partnerov v októbri 2020. Z dôvodu celosvetovej pandémie Covid 19, už im nebolo aj napriek niekoľkonásobnému úsiliu dopraté vycestovanie do Rumunska a Portugalska, preto sa s kamarátmi spojili a spolupracovali v online priestore v máji  a v decembri 2021. Žiaci a učitelia si navzájom vymieňali informácie o ich tradíciách, histórii, zvykoch za pomoci príbehov, legiend, rozprávok. V medzinárodných zmiešaných skupinkách tvorili nové rozprávky, hrali divadlo, spievali, tancovali. Počas spolupráce aktívne pracovali na zlepšení svojich osobných kompetencií využívania anglického jazyka, na čo sme veľmi hrdí. Sme veľmi vďační za možnosť ukázať aj našich deťom, že spoločenstvo európskych štátov sa berie ako celok  a dúfame, že sme im otvorili dvere do širšieho spoznania Európy.

          Veľmi by som chcela poďakovať aj nášmu školskému tímu Erasmus plus za ich zodpovednú prácu.

          PaedDr. Kormaňáková Dagmar

          Link na web stránku projektu:

          https://sites.google.com/erakolejleri.k12.tr/eraortaokulerasmus/home

           

        • 1. marca 2022: Erasmus+ - Rumunsko

        • V dňoch 20. - 26. 02. 2022 sa žiaci Našej školy - Viktória Kuloštiaková, Tatiána Lieskovská, Žaneta Kováčová, Emma Belvončíková, Kamil Lonek a Filip Vrana, pod vedením p. uč. PaedDr. Dagmar Kormaňákovej, zúčastnili mobility v Rumunsku. Naši žiaci spoznali bohatú kultúru Rumunska, jeho historické pamiatky, tradičné zvyky a moderné aplikačné nástroje, ktoré používajú ich kamaráti z Rumunska. Oboznámili aj žiakov z Talianska, Portugalska, Turecka o nástrojoch, ktoré využívame my, predstavili kultúru Slovenska a aktívne pracovali na úlohách zadávaných novými kamarátmi. 

          Spoločne s ostatnými žiakmi navštívili parlament v Bukurešti, tradičnú rumunsku dedinu, zámok Bran, turistické miesto Sinaia, výstavu vedeckej hračky. Ochutnali rumunske kuchárske špeciality, zatancovali si na ich folklórnej hudbe.

          Veríme, že nadobudnutými poznatkami a zážitkami naši žiaci otvoria dvere svojej aktívnej práci a kvalitnému prístupu k výchovno-vzdelávacím poznatkom.

          PaedDr. A. Strnádelová

           

        • 28. február 2022: Šikovníci zo ŠKD

        • Šikovníci zo ŠKD

          Žiaci navštevujúci prvý stupeň objednávajú školské časopisy, s ktorými aktívne pracujú nielen na vyučovaní ale aj po jeho skončení v ŚKD. Vždy nás veľmi poteší, keď pri prvom "prelistovaní" zbadáme známy obrázok a pod ním podpísanú našu školu. Ináč tomu nebolo ani pri marcovom čísle časopisu Vrabček.

          Do fotogalérie bol pridaný nový album 28. február 2022: Šikovníci zo ŠKD.

        • 23. február 2022: Lyžiarsky výcvik siedmy ročník

        • Lyžiarsky výcvik 14.02-18.02.2022

          Nasledujúci týždeň sa na našej škole konal ďalší lyžiarsky kurz. Narad prišli naši siedmaci.  Výcvik sa konal dochádzkovou formou, avšak pre zmenu v lyžiarskom stredisku SKI Vitanová.  Na začiatku kurzu boli žiaci rozdelení do družstiev podľa výkonnosti. Lyžiarsky výcvik prebiehal podľa výcvikového plánu, žiaci si osvojili základy lyžovania a teoretické vedomosti a naďalej môžu svoje schopnosti rozvíjať rekreačným športovaním. Pod taktovkou inštruktorov: Mgr. Magdalény Kecerovej a Mgr. Lenky Turčákovej. Lyžovať sa naučili všetci. Aj tí, čo si prvý deň ani nevedeli zapnúť lyže a skontrolovať viazanie,

          V posledný deň nášho výcviku boli zorganizované preteky v slalome, kde si žiaci zmerali svoje sily a prvé tri miesta boli ocenené.

          Chlapci

          1. miesto – Adam Balún

          2. miesto – Kristián Juríčka

          3. miesto – Matej Kopta

          Dievčatá

          1. miesto – Soňa Belvončíková

          2. miesto – Sára Bendeková

          3. miesto – Nikola Šprláková

           

          Mgr. Matúš Gregorec, vedúci kurzu

        • 23. február 2022: Lyžiarsky výcvik ôsmy ročník

        • Lyžiarsky výcvik 7.02-11.02.2022

          Tento rok sme trošku nezvyčajne začali lyžiarsky kurz s našimi ôsmakmi. Z dôvodu minuloročnej pandémie a nekonania sa žiadnych kurzov. Konal sa dochádzkovou formou v lyžiarskom stredisku Uhliská v Nižnej nad Oravou. Po úvodnom začlenení žiakov do skupín na základe lyžiarskych zručností sa následne naši inštruktori venovali ich zlepšovaniu a nadobudnutiu teoretických vedomostí. Touto formou by sme chceli poďakovať našim inštruktorom v znení:  Mgr. Magdaléna Kecerová, Mgr. Ivana Šoltesová a Mgr. Veronika Lofajová.

          V závere kurzu v piatok  nám inštruktori zo strediska postavili slalom, kde si všetci žiaci mohli preveriť svoje lyžiarske schopnosti a naučené zručnosti. Žiaci aj z najslabších skupín prešli celým slalomom a boli veľmi nadšení zo svojho pokroku.

          Umiestnenie žiakov v slalome:

          Chlapci

          1. miesto – Adam Jančo

          2. miesto – Filip Kováč

          3. miesto – Mário Kurajda

          Dievčatá

          1. miesto – Vanessa Balúnová

          2. miesto – Kristínka Čajková

          3. miesto – Nina Kurňavková

           

          Mgr. Matúš Gregorec, vedúci kurzu

           

        • 21.február 2022

        • V dňoch 17.- 19. 2. 2022 sa p. uč. Mgr. Ivana Šoltésová zúčastnila eTwinning vzdelávacieho festivalu v Žiline, kde pred 80 timi účastníkmi prezentovala  svoj ocenený projekt  #eTw4climate: Zem pre nás - my pre Zem. V národnej súťaži tento projekt získal 2. miesto a pracovali na ňom terajší žiaci 3.A triedy. Bola to prezentácia nielen úspešnej projektovej práce, ale aj našej školy, ktorá sa už niekoľko rokov aktívne zapája do medzinárodných projektov v rámci programu eTwinning.

    • Kontakty

      • Základná škola Štefana Šmálika Tvrdošín
      • 043 532 2330 Šk. jedáleň 043 532 2059 ŠKD 0911 918 072
      • Školská 166, 02744, Tvrdošín Tvrdošín Slovakia
      • 17060010
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje