• 22. september 2023: Testovanie pohybových predpokladov ŽIAKOV ZÁKLADNÝCH ŠKÔL

        • Dnes bol pre našich prváčikov a tretiačikov veľkým športovým dňom. Zúčastnili sa veľkého testovania pohybových predpokladov. Cieľom celoštátneho projektu je informovať rodičov o stave pohybových predpokladov dieťaťa v porovnaní s deťmi, ktoré boli otestované v rámci celého populačného ročníka v SR. Zároveň poradiť/nasmerovať deti na športy, kde môžu uplatniť vrodené predpoklady.

          Pre prváčikov to bolo zase niečo nové, čo zažili od nástupu do školy. Tretiaci sa takéhoto testovania zúčastnili už 2-krát (pred dvoma rokmi ako malí prváci) a bolo vidieť, že sa ich pohybové zručnosti v jednotlivých disciplínach zlepšili. Bolo nádherné sledovať s akým zápalom všetky deti bojovali o čo najlepší výsledok. Dnes žiaci ukázali svoje schopnosti v týchto disciplínach:

          1. predklon v sede s dosahovaním
          2. opakovaná zostava s tyčou
          3. výdrž v zhybe nadhmatom
          4. kotúľanie 3 lôpt
          5. člnkový beh 4 x 10 m
          6. vlajková naháňačka
          7. viacstupňový vytrvalostný člnkový beh na 20 metrov

          Na jednotlivých stanovištiach im pomáhali ozrejmiť danú disciplínu naši deviataci, nielen slovným opisom, názornou ukážkou, ale aj podporou a povbudzovaním jednotlivcov, aby dosiahli, čo najlepšie výsledky. Týmto im ďakujeme za úžasnú pomoc a podporu.

          Mgr. Beáta Marasová

        • Slávnostné TE DEUM + vyhodnotenie školského roka 2022/2023

        • Vo štvrtok na sviatok Petra a Pavla sme začali vyučovanie slávnostnou svätou omšou, pri ktorej boli prenesené relikvie zo školskej kaplnky do kostola.
          Po skončení svätej omše sme sa presunuli do telocvične, kde pán riaditeľ spolu s pani zástupkyňou odovzdávali odmeny žiakom, ktorí úśpešne reprezentovali našu školu.

        • Po stopách svätých... Púť do Padovy - Assisi - La Verny

        • Prekrásnym zavŕšením šk.roka bola v dňoch 20. - 25.jún 2023 púť do Talianska, kde sme sa vybrali po stopách svätých. Púte sa zúčastnili aj niektorí žiaci našej školy.

          V prvý deň púte sme navštívili  Padovu, konkrétne sme zašli za Leopoldom Mandičom, sv. Justínkou, sv. Lukášom a sv. Antonom Paduánskym.

          Nasledovalo stredoveké Assisi... Tu sme prelúskali mnohé miesta, kde žil, hýbal sa a bol sv. František, sv. Klára, sv. Rufín. Navštívili sme napr.: San Francesco Piccolino, Chiesa Nuova, Santa Maria Maggiore / Vescovado, San Damiano, Santa Chiara, San Rufino, Baziliku sv. Františka, Santa Maria degli Angeli - Porcinkulu... Zašli sme si i na neďaleké Poggio Bustone - je to miesto, kde sv. František dostal uistenie o odpustení hriechov, Greccio - miesto vysoko na skale, kde dal sv.František priviesť vola a osla, vytvoril jasličky a nechal na nich odslúžiť sv.omšu. Ďalším vzácnym miestom bola pre nás Cassia - tu sme zašli k hrobu sv. Rity, nuž a poslednou našou zastávkou cestou domov bola prekrásna La Verna - miesto, kde sv. František dostal stigmy...

          Uvažovať máme o čom... To, čoho sa nám na týchto miestach dostalo nemožno dostatočne vložiť do slov... Ostáva to hlboko v srdci... 

          Ďakujeme Bohu, i všetkým, ktorí nám to umožnili za možnosť byť na týchto miestach..., "nadýchať" sa nevšednej atmosféry a načerpať milosť pomáhajúcu do ďalších našich dní, týždňov, mesiacov, rokov...

          Bohu chvála a vďaka!!!

        • Encyklopédia literárnych žánrov

        • Posledné týždne sme na hodinách literatúry spracovávali do pojmových máp literárne žánre... Vytvorili sme si tak prvé "stránky" našej vlastnej literárno - školskej encyklopédie, ktorú budeme i v budúcom školskom roku obohacovať. 

        • Chránime našu Zem

        • Každý rok 22. apríla oslavujeme DEŇ ZEME.
          Aj mimo tohto dňa sa môžeme snažiť pomôcť našej planéte. Je dobré si pripomínať, že Zem je jediná a jedinečná a mali by sme sa o ňu dobre starať.
          Deti sú našou budúcnosťou a aj pre nich a s nimi by sme mali riešiť otázku životného prostredia.
          Ako recyklovať a triediť odpad, ako šetriť energiu, ako viac chodiť pešo alebo na bicykli, ako kupovať výrobky z domáceho trhu ...

        • "exkurzia na SZUŠ Medvedzie"

        • V závere školského roka sa sa vybrali na "mini exkurziu" na SZUŠ na Medvedzie, kde sme sa oboznámili nielen s možnosťami štúdia, ale už počas exkurzie sme si mohli vyskúšať spev, hru na rôzne hudobné nástroje a iné.

          Krátke video nájdte na

          https://www.youtube.com/watch?v=IKkd_d9SNgs

        • Chodúľové divadlo

        • tVo štvrdok 15.6.2023 sa žiaci našej školy zúčastnili chodúľového divadla pod záštitou Ministerstva životného prostredia SR.

          Žiaci spoznali "RECYKLOMANA" a iných účinkujúcich, s ktorými sa spoločne rozhodli neničiť, zveľaďovať a chrániť naše životné prostredie.

        • ŠKD mini exkuzia

        • V stredu 14.6. sa žiaci zo ŠKD vybrali na "mini exkurziu" do Evanjelického misijného centra v Tvrdošíne. Pani farárka ThLic. Jana Pabáková, PhD. im v skratke priblížila rozdiely medzi rímskokatolíckym a evanjelickým vierovyznaním.

        • Druhé Slovensko-Ukrajinské stretnutie v ŠKD

        • V utorok 13. 6. 2323 sa opäť v našej družinke uskutočnilo Slovensko-Ukrajinské stretnutie, na ktorom sme vyrábali darčeky pre našich oteckov z príležitosti ich medzinárodného Dňa otcov na nedeľu 18.6.

        • Slovensko - Ukrajinske stretnutie v ŠKD

        • Dňa 6.6.2023 po obede prišli našich družinárov navštívit v rámci projetku "Liga za duševné zdravie" pani

          Zembjakova Mária a pani Yuliia Bushtruk. Práce našich žiakov z tohto stretnutia si môžete naživo pozriet dňa 1.7. v Dolnom Kubíne.

          Dovolíme si citovať slová jednej z koordinátoriek:

          "Všetci ste u nás v Dolnom Kubíne vítaní Čaká na Vás bohatý program , zoberte dečku a piknikový košik a prijdite vychutnať prázdninovú atmosféru v krásnom parku M.Kukučina v Dolnom Kubíne. Prvú prázdninovú sobotu 1.7 od 13.00"

           

        • ATLETICKÝ ŠTVORBOJ-obvodné kolo

        • Dňa 31.05. 2023 sa v areáli Základnej školy Márie Medveckej uskutočnilo obvodné kolo v atletickom štvorboji žiakov 1-4. Našu školu reprezentovali títo žiaci:

          1.A - Jozef Pajung - Sandra Bendeková
          1.B - Tomáš Bakoš - Saška Štrbaňová
          2.A - Tadeáš Ivanisko - Nelka Michtaliková
          2.B - Janko Kováč - Sofia Paliderová
          3.A - Kornel Papp - Barborka Maťošková
          3.B - Ferko Kmeň - Ema Greňová
          4.A - Stanko Gavula - Alenka Lieskovská
          4.B - Marek Vajduľák - Melisa Kšenzuláková

           

        • Erasmus+ - Mobilita v Poľsku

        • V dňoch 28.5.2023 - 2.6.2023 sa naši žiaci s p. učiteľkami : PaedDr. D. Kormaňákovou, PaedDr. A. Strnádelovou, Mgr. I. Šoltésovou, zúčastnili mobility v Poľsku - Šroda Wielkopolska. Sme veľmi radi, že sme opäť rozšírili svoj obzor poznania o našich severných susedoch, ktorí nás poctili svojím priateľským a veľmi úprimným prijatím. Naši žiaci si odnášajú tieto skúsenosti:

          Viktória Littvová: 

          V Poľsku sa mi najviac páčil hrad v Kórniku. Bol to majetok rodiny Działyńských. Mali tam veľmi pekné a realistické maľby rôznych významných osôb Poľska a taktiež aj rôzne suveníry z Austrálie a z Turecka, ktoré patrili predošlým vlastníkom. Pretože v dobe, kedy ho stavali, Poľsko spolupracovalo s Tureckom, boli tam turecké národné symboly ako výzdoba. Bola tam aj výstava výzbroje a brnenia z minulosti.

          Samuel Meorman:

           Najviac sa mi páčilo v Poznani. Pekne staré mesto. Aj nadherná historia. A veľmi pekný croisantovy workshop.

          Emma Feniková

          V Poľsku sa mi najviac páčil náš kolektív a vzťahy s ľuďmi z Turecka a Poľska. Pripravili nám skvelý program na celý týždeň a vôbec sme sa nenudili. Mali tam aj nádherné prostredie, jazero, západy slnka... Bolo to úžastné...

          Adriána Hrbíková

          Na Erasme sa mi najviac páčilo asi v Poznani. Bola tam veľmi pekná architektúra. Veľa zábavy sme mali v múzeu croasantov. Aj všetky pamiatky, ktoré sme navštívili boli nádherné. Uplne najviac sa mi páčil orloj v Poznani.

          Tím Erasmus+

        • Medzinárodný deň detí a ročníky 1-4

        • Dnes sme oslavovali Medzinárodný deň detí.
          Zatiaľ čo sa žiaci druhého stupňa spolu s triednymi pani učiteľkami vybrali do okolitej prírody, pre prvý stupeň boli nachystané jednotlivé stanovištia:

          1. Telocvičňa a pohybové hry,
          2. Exkurzia na poľnohospodárske družstvo ŽIAREC v Tvrdošine,
          3. Prednáška s príslušníčkou policajného zboru pani Štrbáňovou,
          4. Názorné ukážky prvej pomoci s odborným výkladom a možnosťou vyskúšať si všetko odprezentované od členov "ORAVSKEJ POMOCI"
          Aj touto cestou sa chcem poďakovať všetkým, ktorí dnes s akýmkoľvek spôsobom oslávili Medzinárodný deň detí.Ďakujeme

        • Duchovná obnova I.ročník

        • V piatok, 26.5.2023 sa naši prváci počas dopoludnia zúčastnili duchovnej obnovy.

          V našom farskom pastoračnom centre sme sa spolu zamýšľali nad DARom KRSTu: - porozumeli sme viac znaku kríža.., - prijali sme SveTlo KriStovo, aby sme sa my stali svetlom.., - spoznali sme všetky predmety a ich význam, ktoré sú pri vysluhovaní sviatosti krstu potrebné.., - porozumeli sme krstným gestám.., -  povzbudili sme sa navzájom darom nášho mena, ktoré sme od svojich rodičov dostali.., atď...  

          Vrcholom duchovnej obnovy bolo slávenie sv. omše. Nechali sme sa  povzbudiť príhovorom p. kaplána Pavla, v ktorom nás, okrem iného, pozýval k radosti, akú mal dnešný svätec, Filip Néri 😊.

          Hm... že je KRST obrovský dar, to už vieme... Mať slávnosť/oslavu/párty doma, vždy v deň, kedy sme boli pokrstení, po tom od dnešného dňa túžime.... 😊

        • Slávenie Turíc...

        • ... keď prišiel deň Turíc, boli všetci vedno, na tom istom mieste... I zjavili sa im akoby ohnivé jazyky, ktoré sa rozdelili, a na každom z nich spočinul jeden. Všetkých naplnil Duch Svätý...  Sk 2/1,3-4

          ... i my sme v našom ôsmackom "večeradle" čakali... a boli sme vedno... zjednotení a stíšení... a JEHO Duch vanul.., dotýkal sa.., prihováral sa srdcu... 

          ... kiežby sme úprimne a stále viac a viac po JEHO daroch: DARE múdrosti, rozumu, rady, poznania, nábožnosti, sily, či bázne voči BOhu túžili...  DAJ nám to, Pane!!!

        • Erasmus+ Be yourself Respect others

        • V pondelok – 15. 5. 2023 sme začali naše Istanbulské dobrodružstvo. S partnermi z Turecka sme zažili mnoho zábavných chvíľ. Plavili sme sa loďou, poobzerali sme krásy istanbulských ostrovov, viezli sme sa v lanovke, a tak sme mohli vidieť mesto aj z výšky. Navštívili sme park miniatúr, rôzne pamiatky, najznámejšiu mešitu Hagia Sofia, očarila nás aj krásna historická časť starého mesta. Samozrejme, ochutnali sme tradičné jedlá, nejaké pochutiny či pravú tureckú kávu a čaj. Celý čas nás sprevádzal istanbulský sprievodca Enes Asar, ktorý nám ponúkol zaujímavé informácie, za čo mu ďakujeme. Okrem toho sme mali tú česť stretnúť sa aj so starostom jednej časti mesta menom Bünyamin Demir, ktorý nás srdečne pozval na slávnostnú večeru. S krásnymi zážitkami, novými kamarátstvami, suvenírmi a obohatení aj o komunikačné zručnosti v angličtine sme sa šťastne vrátili domov a už teraz sa tešíme na nové zážitky, ktoré môžeme prežívať hlavne vďaka našej pani učiteľke PaedDr. Kormaňákovej. ĎAKUJEME! 

          Žiaci zo 7.A a 7.B

        • ŠKD, Karlo Akutis a medzinároná výstava eucharistických zázrakov na našej škole

        • V mesiaci máj - si naši družinári už tradične ucitevajú Pannu Mária v našej školskej kaplnke, v ktorej máme aj dve vzácne relikvie Márie Goretti a Carla Acutisa. Dnes sme si však na našej škole mohli pozrieť aj medzinárodnú výstavu eucharistických zázrakov vo svete.

          https://www.youtube.com/watch?v=HjbbHQpbhik

          ŠKD Tím


          ŠKD tím

        • Slovenskoooooooo!!!

        • .... aj my sme na tom zápase Slovensko - Nórsko nechýbali, aj my sme boli s nimi... Júúúj, a ako sme im len fandili!!! Podchvíľou bolo z chodieb počuť hlasné, radostné výkriky, napr.: "Slovenskoooooo!!!" "Góóóól!!!" "Ešte jeden, ešte jeden!!!" Z výsledku zápasu máme veľkú radosť! Teší nás úspech našich hokejistov! 

    • Kontakty

      • Základná škola Štefana Šmálika Tvrdošín
      • 043 532 2330 Šk. jedáleň 043 532 2059 ŠKD 0911 918 072
      • Školská 166, 02744, Tvrdošín Tvrdošín Slovakia
      • 17060010
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje