• 20. september 2020: Dezinfekcia priestorov školy

        • Dnes v našej škole prebehla kompletná dezinfekcia. Boli dezinfikované všetky priestory. Ďakujeme skvelým chlapom z Oravského záchranného systému.

          Riaditeľ školy: Mgr. Dušan Šoltés

        • 20. september 2020: TÝŽDEŇ ČÍTANIA BOŽIEHO SLOVA

        • V našej škole je Biblia! Beží rok Božieho slova a preto sme v treťom septembrovom týždni počas vyučovacích hodín náboženstva spoločne čítali Bibliu. Poznávať Bibliu znamená poznávať Ježiša Krista, tak to povedal sv. Hieronym. Jeho slová povzbudenia sme si radi vzali k srdcu a čítali. Pri čítaní sme akosi podvedome vnímali posvätnosť chvíle. Tá napomáha mať v úcte túto vzácnu knihu, cez ktorú k nám hovorí Boh a brávať ju do rúk čo najviac, aby Božie slovo menilo naše srdcia, keď počúvame Pánov hlas. 

          žiaci ZŠ Š. Šmálika a sr. Daniela

        • 10. september 2020: Ranná družina

        • Pred týždňom sme slávnostne začali nový školský rok a naši družinári si už naplno vychutnávajú chvíle pri čaji v rannej družinke spolu s pani vychovávateľkou Vlastičkou.

          Admin.

        • 21. august 2020: Do tretice: Úspešný projekt "Yes, you can..."

        • Šnúra schválených projektov... Ďalší schválený projekt Erasmus+ K229. V tomto projekte budeme partneri spolu s Rumunskom, Španielskom, Tureckom, Dánskom. Názov je "Yes, you can..." Aktivity sa týkajú zvyšovania sebavedomia nezvýhodnených detí, deti zo slabého sociálneho prostredia, aby mali chuť študovať ďalej a neukončovať šk. dochádzku pred prvou prekážkou. 

          Ďakujeme za možnosti, ktoré nám tieto projekty ponúkajú, ale hlavne za námahu pri písaní a následne pri realizácii projektov Erasmus+ PaedDr. Dagmar Kormaňákovej.

          Admin.

        • 17. august 2020: Hurá!!! Ďalší schválený projekt Erasmus+

        • "One language One person..." je názov nového schváleného projektu Erasmus+.

          V tomto projekte bude naša škola koordinátorom projektu pod vedením PaedDr. Dagmar Kormaňákovej - autorky projektu. 

          Ďalšími partnermi projektu sú školy zo Srbska, Švédska, Talianska a Turecka. Tri stredné školy a dve základné školy (my a Švédsko). Produktom bude metodická pomôcka na výučbu angličtiny pre znevýhodnené deti.

          Admin.

        • 4. júl 2020: Projekt RENOVABIS - "Zo školy do zamestnania II"

        • Dňa 25.6.2020 schvaľovacie grémium Programu vybavenia a dobudovania cirkevných škôl na Slovensku schválilo 20 projektov.
          V rámci Spišskej diecézy bol náš projekt s názvom:

          "Zo školy do zamestnania II", ktorý nadväzuje na predchádzajúce projekty RENOVABIS, schválený vo výške 6 000 €.

          Admin.

        • Oznam o organizácii vyučovania od 1.6.2020

        • Od 1.6.2020 sa obnovuje vyučovanie v ročníkoch 1.- 5. ZŠ.Úrad verejného zdravotníctva a MŠ SR vydali usmernenia a odporúčania na otvorenie škôl pre 1.-5. ročník ZŠ. V zmysle týchto usmernení predpokladáme, že aj v našej škole začne vyučovanie od 1.6.2020. 

          Škola bude otvorená od 7:15, do školy sa bude vstupovať priebežne. Pri vstupe bude vykonaný zdravotný filter - dezinfekcia rúk a meranie teploty. Žiaci sa budú vyučovať v triedach podľa upraveného rozvrhu a upravenej organizácii vyučovania.  V každej triede bude počas celého vyučovacieho procesu jedna pani učiteľka, v ŠKD bude jedna pani vychovávateľka so skupinou jednej triedy.  Štvrtá vyučovacia hodina bude končiť o 11:05, piata vyučovacia hodina o 11: 55 hod. Po skončení vyučovania bude možnosť stravovania v školskej jedálni podľa vyučovacích skupín v troch miestnostiach, aby nedošlo k premiešaniu skupín. 

          Po obede pôjdu žiaci domov alebo do ŠKD. V ŠKD budú pokračovať žiaci v tých skupinách, v ktorých mali vyučovanie. ŠKD bude zabezpečené max. do  16:00 hod. 

          Rodičia do školy nemôžu vstupovať ani ráno ani počas dňa, ani pri preberaní žiakov z ŠKD. Pri dverách školy budú zverejnené tel. kontakty na vychovávateľky jednotlivých skupín. Rodič telefonicky požiada vychovávateľku o uvoľnenie žiaka z ŠKD, čaká pred budovou školy. 

          Podľa vyjadrenia ÚVZ SR majú žiaci a pedagogickí zamestnanci výnimku z povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest ( rúška) v interiéri a  exteriéri školy v rámci výchovno - vzdelávacieho procesu (Opatrenie číslo: OLP/4084/2020). Organizačné pokyny MŠ však  uvádzajú, že rodič zabezpečí pre dieťa dve rúška a papierové vreckovky  na každý deň.

          Rodič predkladá pri prvom nástupe žiaka do základnej školy, alebo po každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní viac ako tri dni písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie.  TU

          V prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID_19, bezodkladne o tejto situácii informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľa školy. Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladne nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom. Za týchto podmienok je dieťa zo školy vylúčené.

          Vzhľadom na časté zmeny, ktoré vyplývajú z praktických skúseností a organizačných opatrení sa môže organizácia vyučovania meniť v záujme zachovania epidemiologických  opatrení.  O zmenách a nových skutočnostiach budeme informovať na našej stránke ako aj formou edupage. 

          riaditeľ školy: Mgr. Dušan Šoltés

        • Cena Dionýza Ilkoviča- nominácia.

        • Naša pani učiteľka, Mgr. Beáta Marasová bola nominovaná na cenu Dyonýza Ilkoviča za mimoškolské aktivity pri vzdelávaní žiakov v predmetoch fyzika a informatika.Gratulujeme !!!

        • 9. marec 2020: Vedecká hračka

        • V dňoch 3.3 - 9.3 sa žiaci 4. - 6. ročníka zúčastnili interaktívnej výstavy Vedecká hračka. Tvorí ju súbor vedeckých hračiek a jednoduchých fyzikálnych experimentov, ktoré približujú, demonštrujú alebo využívajú prírodnú zákonitosť alebo jav a sú určené na poznávaciu hru. Prostredníctvom experimentovania a hry s vystavenými exponátmi ponúka možnosť spoznávať prírodné zákony.

          Mgr. Beáta Marasová

        • 6. marec 2020 - Technický šikula 2020

        • Dňa 5.3.2020 sme sa zúčastnili regionálnej zábavnej technickej súťaže Technický šikula pre dvojčlenné tímy žiakov  7. a 8. ročníka  základnej školy. Cieľom súťaže je zábavnou formou preveriť technickú zručnosť školákov pri riešení rôznych logických hlavolamov a technických úloh.

          Celá súťaž trvala 180 minút, počas ktorých sa tímy snažili vyriešiť čo najrýchlejšie zadané technické zábavné úlohy a následne zostrojiť jednoduchý výrobok podľa priložených výkresov a s pomocou určeného pracovného náradia. Svoje tu zohráva aj čas, ktorý zvýhodňuje tých najšikovnejších.

          Súťaže sa zúčastnilo 30 súťažiacich z 15 základných škôl Oravy a Liptova. Najnáročnejšou časťou tohto ročníkasúťaže bola výroba a následná skúška funkčnosti dreveného katapultu.

          Našu školu úspešne reprezentovali žiaci 7. ročníka - Anton František Krššák - 7.A a Mário Habo žiak - 7.B. V silnej konkurencii najšikovnejšich žiakovov základných škôl Oravy a Liptova získali krásne 3. miesto.

          Gratulujeme.

          Mgr. Beáta Marasová

        • 3. marec 2020: Čítajko

        • Jar nám pomaly klope na dvere a prvý jarný mesiac pozýva našich žiakov prežiť krásne chvíle s knihami v rukách. Opäť sa môžu stať súčasťou neopakovateľných dobrodružstiev a získať knižné ceny. Tak čítajme a čítajme.

          PaedDr. A. Strnádelová.

        • 23. február 2020: Erasmus+ - Mobilita v Portugalsku

        • Naši žiaci sa zúčastnili mobility v Portugalsku. Do Portugalska sme išli letecky z Viedne do Porta. Potom sme sa zoznámili s našimi novými kamarátmi. Autobus nás odviezol do Mealhady – miesto konania mobility . Odtiaľ nás odviezli ich rodičia do hostujúcich rodín

           Ráno sme sa stretli všetci v škole kde sme sa ako jednotlivé krajiny predstavovali. Neskôr sme si dali prechádzku po Mealhade po ktorej sme sa išli naobedovať do školskej jedálne. Poobede sme išli na výlet do narodneho parku Bussaco a obce Luso – múzeum, prameň a výrobňa minerálnej vody Luso. 

           V utorok nám naši hosťujúci kamaráti ukázali, ako to na bežnej hodine v ich škole funguje. Po 50 minútovej vyučovacej hodine sme sa stretli v spoločenskej miestnosti, kde sme každý tím predstavili našu školu pomocou videa. Po prezentovaní sme mali obed v školskej jedálni a hneď na to nás autobus odviezol do mesta Aveiro. Tam sme sa prešli loďkou po známych kanáloch, pripomínajúcich Benátky, navštívili sme výrobňu typických Portugalských sladkostí a nakoniec sme sa prešli po pláži s najväčším majákom v Európe.

           V stredu sme išli autobusom do neďalekého mesta Coimbra. Pešo sme prešli hornú a dolnú časť Coimbry spolu s Univerzitou. Po skončení prehliadky sme mali voľný čas, ktorý sme mohli stráviť v nákupnom centre. Keď sme skončili s nakupovaním, čakal nás výlet do parku miniatúr Portugal dos Pequenitos, kde sme mohli vidieť zmenšené podoby všetkých známich stavieb. Po krásnom dni strávenom v Coimbre  sme sa vrátili naspäť do Mealhady.

           Predposledný deň sme začali absolvovaním ďalšej vyučovcej hodiny. Po skončení sme pracovali s aplikáciou Kahoot. Poobede sme mali voľný čas, ktorý sme mohli stráviť s našími hostujúcimi kamarátmi. Večer sme mali spoločnú večeru a odovzdávanie certifikátov. Ku koncu nám zatancovala a zahrala Portugalská folklórová skupina.

           Posledné ráno v Portugalsku sme sa rozlúčili s našimi hosťujúcimi rodinami, stretli sme sa pred hotelom kde sme sa rozlúčili s ostatnými žiakmi zapojenými v projekte a spoločne s Tureckým tímom sme sa autobusom dopravili do Porta na letisko, odkiaľ sme opäť leteli do Viedne. Pred školu sme prišli približne o pól noci, a tam sa naša cesta končí.

          Ďakujeme naším skvelým a šikovným pani učiteľkám za túto skvelú príležitosť a skúsenosť

          - žiaci z mobility

        • 12. február 2020: Svetový deň chorých v charitnom dome sv. Františka v Trstenej

        • Dňa 11.02.2020, kedy si pripomíname 28. svetový deň chorých, sa žiaci navštevujúci ŠKD vybrali na opäť návštevu do charitného domu sv. Františka v Trstenej. „Vytiahli sme sukničky, ktoré nám ušili zlaté ručičky našej pani učiteľky Vlastičky“. Pani učiteľka Katka spolu s pani riaditeľkou a sociálnou pracovníčkou charity napísali scenár pre dnešný deň, pani učiteľka Bibka vybrala žiakov a išlo sa. Napiekli sme si chutné keksíky, uvarili zdravý čaj a získali sme nové vedomosti či už o svetovom dni chorých ale aj o liečivých rastlinách ktoré nám rastú aj v našej školskej záhradke.

          Mgr. Bibiana Kovaľáková a PaedDr Katarína Masláková. 

    • Kontakty

      • Základná škola Štefana Šmálika Tvrdošín
      • 043 532 2330 Šk. jedáleň 043 532 2059 ŠKD 0911 918 072
      • Školská 166, 02744, Tvrdošín Tvrdošín Slovakia
      • 17060010
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje