• 2. apríl 2023: Erasmus+ mobilita v Srbsku- One language, one person

        • V dňoch od 27. marca do 31. marca sme sa my, žiaci a učitelia našej školy ,zúčastnili mobility v Srbsku a spoločne pracovali na projekte Erasmus+ “One language One person”. Vybrali sme sa do mesta Vranje a opäť sme sa stretli so žiakmi, ktorí u nás boli v októbri. Privítali nás s chlebom a soľou, ale aj ich tradičnými tancami a neopísateľnou atmosférou. Ukázali nám priestory ich školy a potom sme sa vybrali obhliadnuť si pamiatky ich mesta. Boli sme v dome ich slávneho spisovateľa Bora Stankoviča aj v Národnom múzeu. Ďalší deň sme boli navštíviť starostu mesta Vranje, kde nás oboznámili s plánovanou premenou ich mesta. Neskôr sme prezentovali známych ľudí zo Slovenska a spoznali sme aj významné osobnosti participujúcich krajín. Streda bola najzaujímavejšia. Išli sme sa pozrieť do kláštora a potom sme sa vybrali na túru. V štvrtok sme navštívili druhé najväčšie mesto Srbska Niš. Videli sme koncentračný tábor- Červený kríž, vežu z lebiek a Medijanu. Medijana je nádherne archeologické nálezisko, ktoré predstavuje pozostatky vily z Rímskeho obdobia. Na konci dňa sme mali slávnostnú večeru a odovzdávali sa certifikáty. Koniec týždňa sme zakončili v hlavnom meste Severného Macedónska Skopje, kde sme navštívili očarujúce centrum mesta. Posledný deň bol pre nás najťažší. Rozlúčili sme sa s našimi priateľmi, od ktorých sme sa veľa naučili. Všetci nám budú nesmierne chýbať. Touto cestou sa chceme poďakovať aj nášmu p. riaditeľovi Dušanovi Šoltésovi, p. uč. Dadke Kormaňákovej a p. uč. Gabike Poláčikovej, ktorí nám dopriali prežiť tento týždeň vo Vranje a robili nám úžasnú zábavu.

          Žiaci z Erasmus+

        • Mami, oci poďme si spolu čítať

        • Dňa 28.3.2023 sa pod vedením PaedDr. Stanislavy Opátovej uskutočnila prednáška: Mami, oci poďme si spolu čítať. Pozvanie prijali rodičia, ale aj učitelia. Priniesla so sebou aj množstvo kníh, ktoré boli zaujímavé nielen pre deti, ale aj pre dospelých. Dozvedeli sme sa množstvo nápadov, ako podnietiť dieťa k čítaniu, ako vyberať knihu pre začínajúceho čitateľa, ako tvoriť u dieťaťa správne čitateľské sebavedomie a množstvo aktivít pre prácu s textom. Najkrajšia veta dňa: Vychovávame očami, nie ušami.. Mgr. Želmíra Koptová

        • Recyklohry - Zber batérií

        • Zber báteríí sa uskutoční 30.03.2023 (štvrtok) od 7:25 do 7:40 pri hlavnom vchode. Baterky označte menom a triedou. Je potrebné napísať aj orientačnú váhu bateriek. Staré mobily sa už nezbierajú! Ďakujeme 

        • Hviezdoslavov Kubín – okresné kolo 2023

        • Do fotogalérie bol pridaný nový album

          Hviezdoslavov Kubín – okresné kolo 

          Ako už býva zvykom, našej škole prináleží úloha hostiteľa recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Prostredníctvom umeleckého prednesu sa dňa 23. 3. 2023 premieňali napísané slová v hovorené umenie.

          Našu školu reprezentovali: Barbora Maťošková (3.A), Patrik Dzurik (5.A) a Bianka Betuštiaková (7.B).

          Súťažiaci z našej školy boli pozitívne hodnotení a v dvoch kategóriách získali umiestnenie:

           

          Bianka Betuštiaková – 2. miesto, III. kategória, poézia

          Patrik Dzurik – 3. miesto, II. kategória, poézia

           

          Našim recitátorom srdečne gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov.

        • 22. marec 2023: ERASMUS+ mobilita v Slovinsku

        • Začiatkom marca sme sa my, vybraní žiaci z projektu Erasmus+ „Be yourself respect others", zúčastnili mobility v Slovinsku. Opäť sme sa stretli so žiakmi zo školy v Celje, ktorých sme už spoznali na mobilite u nás na Slovensku. Ukázali nám ich farebnú školu, okolie školy, ale aj rôzne miesta ich krásneho mesta, ktoré sme navštívili. V meste Celje, kde sme boli aj ubytovaní sme navštívili hrad Celje, odkiaľ  sme mali krásny výhľad na celé mesto. Zistili sme veľa o histórii mesta a obdivovali sme krásu historických ulíc. Navštívili sme aj soľné polia neďaleko mora a naučili sa, ako sa získava soľ a niečo o histórii týchto polí. Na nádherné hlavné mesto Ľubľanu nemôžeme zabudnúť.  Spoznali sme jeho historickú hodnotu a priblížili sa kultúre slovinského národa. Boli sme v mnohých múzeách, kde sme sa dozvedeli rôzne zaujímavosti. Náš spoločný projekt je zameraný na šikanu, a tak sme spolu s našimi partnermi vytvárali komiksy o šikane a kyberšikane. Neskôr sme sa spolu s našu lektorkou  na workshope učili, ako predísť šikane alebo kyberšikane. Po ceste domov sme navštívili aj mesto Maribor. Pre nás bolo veľmi zaujímavé aj to, že sme počas celého  týždňa komunikovali len v angličtine, a tak sme si zdokonalili naše komunikačné schopnosti. Tiež sme vyskúšali aj tradičné jedlá a nápoje, ktoré nám veľmi chutili. Za to všetko vďačíme našim pani učiteľkám Dadke, Gabike a tešíme sa na ďalšiu mobilitu.

          Žiaci z Erasmus+ tímu

        • PoNožKovÁ vÝzvA 😊

        •  

          21. marec - Svetový deň Downovho syndrómu. 

          Downov syndróm nie je choroba a nedá sa liečiť. Vieme však, že tí, ktorí sa s Downovým syndrómom narodia majú tiež mnohé dary, talenty 😊. 

          Svoje sympatie a podporu ľuďom s DS sme vyjadrili obutím si ponožiek rôznych farieb či veľkostí, čo symbolizuje ľudskú jedinečnosť.

          Bohu vďaka aj za dar vás... - uprostred nás... 😊

        • Krajské kolo biologickej olympiády- Martin

        • Úspešné žiačky na krajskom kole biologickej olympiády.

          Dňa 17.3.2023 sa dievčatá z našej školy, viťazky okresného kola, zúčastnili krajského kola biologickej olympiády. Súťaž sa konala v Martine. Sofia Sirotová sa umiestnila na krásnom 2. mieste a Nikola Greššová bola úspešná riešiteľka. Gratulujeme dievčatám k výbornému výsledku a so Sofiou sa tešíme na celoslovenské kolo. Naše úspešné žiačky pripravovala pani učiteľkaL enka Turčáková. 

           Dušan Šoltés

           

        • Erasmus+ školenie pre učiteľov - ICT as a Tool for a Student-Centered Classroom

        • Vďaka Akreditácii Erasmus+ sme sa počas jarných prázdnin zúčastnili vzdelávacieho kurzu vo Valencii - ICT​ ​as​ ​a​ ​Tool​ ​for​ ​a Student-Centered​ ​Classroom. Našou úlohou bolo priniesť si zo Španielska nové vedomosti z oblasti informačno-komunikačných technológií a ďalej ich rozvíjať a praktizovať vrámci vyučovacieho procesu. Pod vedením skúseného inštruktora Iacopa Falciani z Teachers Academy sme sa spoločne s kolegyňami z Nemecka a Rumunska školili v tom, akým spôsobom by sme mohli IKT efektívne využívať ako nástroj pre triedu zameranú na študenta. Spoznali sme priestor nových aplikácií, tvorili sme online nástenky, interaktívne videá, súťaže a kvízy. Dôraz bol kladený aj na využitie nových motivačných, expozičných a iných vyučovacích metód, ktoré môžeme využiť vďaka online platformám.

          Ďakujeme za túto perfektnú skúsenosť a tešíme sa na ďalšie možnosti nášho osobného rastu, z ktorého budú profitovať aj naši žiaci.

          Mgr. Lenka Turčáková
          Mgr. Gabriela Poláčiková

        • "Týždeň mozgu v našej družinke"

        • Od pondelka 13.3. 2023 do nedele 19.3.2020 Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky vyhlásil za TÝŽDEŇ MOZGU. V našej družinke bolo ako vždy veselo, hravo a súťaživo. Okrem rôznych pohybových, športových a spoločenských hier si starší žiaci zasúťažili v súťaži pod názvom "ČÍTAJ MAJSTER ŠKD", kde si zmerali svoje sily v čítaní po jednotlivých ročníkoch.
          Súťaženie sa im veľmi páčilo a už teraz sa tešia na ďalšiu súťaž.
          Tím ŠKD

        • Deň ľudovej rozprávky – 16. marec 2023

        •  

           

           

          Pri príležitosti výročia narodenia významného zberateľa slovenských rozprávok - Pavla Dobšinského, je 16. marec v našej škole už tradične sviatkom rozprávky.

          I tento rok sme sa pri tejto milej príležitosti zaodeli do ľudových krojov, čítali sme ľudové rozprávky, pripomenuli sme si ľudové tradície, navštívili nás kráľovské veličenstvá, rozosmial nás šašo Jašo, ukrochkané tri priasiatka s vĺčikom, Kocúr v čižmách, baba Jaga, tiež Dlhý - Široký - Bystrozraký, Červená čiapočka, vlk i poľovník, Nastenka i Maková princezná, nuž a našu školu aspoň na chvíľu rozprávkovo riadil múdry pán kráľ Dušan I.

          Napokon, posúďte sami... 

        • Šk. kolo recitačnej súťaže "Hviezdoslavov Kubín"

        • Hviezdoslavov Kubín je celoštátna súťažná prehliadka v umeleckom prednese poézie a prózy. Vyhlasovateľom a odborným garantom tejto súťaže je Národné osvetové centrum, tento rok prebieha už jeho 69. ročník.

          Aj my, na našej škole radi túto príjemnú recitačnú aktivitu každý rok organizujeme. V šk. kole sme si vypočuli takmer štyri desiatky mladších i starších recitátorov, ktorí nás svojimi prednesmi zaujali a vtiahli nás do tajov poézie i prózy. Oceňujeme všetkých našich recitátorov, ktorí sa šk. kola zúčastnili a víťazom: Barborke Maťoškovej, Patrikovi Dzurikovi a Bianke Betuštiakovej, ktorí postupujú do okresného kola želáme úspešnú skúsenosť a príjemný umelecký zážitok. 

          Výsledky šk. kola: 

          I. kategória – poézia

          1. miesto: Barbora Maťošková (3.A)

          2. miesto: Tomáš Gálik (3.B), Anna Kováliková (2. B)

          3. miesto: Eliška Balúnová (3.B), Marko Kulkovský (2.A), Patrik Pafčo (4.A)

           

          I. kategória – próza

          1. miesto: neudelené

          2. miesto: Melissa Kšenzuláková (4.B)

          3. miesto: Jakub Prišč (4.B)

           

          II. kategória – poézia

          1. miesto: Patrik Dzurik (5.A)

          2. miesto: Andrej Burdel (5.A)

          3. miesto: Jonáš Kručay (6.B), Sára Vnenčáková (6.A)

           

          II. kategória – próza

          1. miesto: neudelené

          2. miesto: Boris Sirota (6.B)

          3. miesto: Matúš Palider (6.B), Ema Vrobelová (6.A)

           

          III. kategória – próza

          1. miesto: neudelené

          2. miesto: Sára Bendeková (8.B), Terezka Puchelová (8.A)

          3. miesto: neudelené

           

          III. kategória – poézia

          1. miesto: Bianka Betuštiaková (7.B)

          2. miesto: Soňa Belvončíková (8.A)

          3. miesto: Miriam Ondríková (7.B), Ema Kulašová (8.A)

        • MAMI, OCI, POĎME SI SPOLU ČÍTAŤ

        • Milí rodičia, srdečne Vás pozývame na besedu s pani učiteľkou Stankou Opátovou.

           

          Vaše dieťa odmieta čítať? Číta vaše dieťa nahlas, alebo potichu? Ako u detí vzbudiť záujem o čítanie? Toto a množstvo iného sa dozviete, ak prídete.... 

          Čaká na Vás množstvo kníh, veľa inšpirácii k čítaniu.

           Vaše detičky budú v ŠKD a vy si vy sa budete môcť inšpirovať. 

          Vstupné je zdarma. 

          Tešíme sa na Vás. 

        • Moja prvá návšteva v knižnici na Medvedzí

        • Marec je mesiac knihy a preto sme sa s našimi prvákmi rozhodli ísť navštíviť novootvorenú  knižnicu  v našom meste. Pani knihovníčka nás oboznámila s fungovaním knižnice a pravidlami. Niektoré deti si vytvorili aj ich prvý preukaz čitateľa a vypožičali knihy. 

          Pani knihovníčku sme potešili peknými  kresbami a záložkami.  

        • 14. marec 2023: Technický šikula 2023

        • Dňa 9. marca sa na Strednej odbornej škole polytechnickej Dolný Kubín-Kňažia konala regionálna zábavná technická súťaž pre dvojčlenné tímy žiakov 7. a 8. ročníka  základnej školy Technický šikula. 

          Súťaže sa zúčastnilo 32 súťažiacich zo 16 základných škôl Oravy a Liptova. Cieľom súťaže je zábavnou formou preveriť technickú zručnosť školákov pri riešení rôznych logických hlavolamov a technických úloh. Najnáročnejšou časťou tohto ročníka súťaže bola výroba a následná skúška funkčnosti dreveného RAPKÁČA.

          Najšikovnejší žiaci boli ocenení cenami, ktoré do súťaže venovali sponzori: firma MIBA, MAHLE, KLAUKE a ARRIVA.

          Tím žiakov z našej školy tvorili Adriána Hrbíková - žiačka 7.A a Samuel Maťuga - žiak 8.A. V silnej konkurencii sa umiestnili na krásnom 2. mieste!

          Obidvom patrí obrovská gratulácia.

          Admin.

        • SLovEnčiNa s LaTinákOm...

        • V utorok, 7.marca sa naši žiaci 8.-9.ročníka zúčastnili na stretnutí s hercom a glosátorom Lukášom Latinákom. Lukáš sa vyučil za sklára, neskôr vyštudoval herectvo na VŠMU. Zahral si niekoľko hlavných a vedľajších epizódnych postáv v českých a slovenských filmoch, pýši sa aj tým, že dlhú dobu hral aj v obľúbenej divadelno - televíznej show Partička. Je členom hereckého súboru divadla Astorka Korzo ´90, hosťuje aj v SND. 

          V týchto dňoch a týžňoch Lukáš prechádza naprieč Slovenskom, aby žiakom a študentom priblížil a sprostredkoval aspoň úlomky z bohatstva slovenskej literatúry. Okrem vyjasnených prepiatostí literatúry s históriou  sme si v prevedení Lukáša Latináka vypočuli Slávy dcéru, ktorú napísal Ján Kollár a  Žltú ľaľiu, z pera Jána Bottu. 

          Ďakujeme za umelecký zážitok! 

        • 21. február 2023: Karneval

        • V posledný fašiangový deň sa našou školou ozýval smiech, hudobné tóny ale aj mená šúťažiacich, ktorých povzbudzovali ich spolužiaci. Ako to vyzeralo keď sa zabávali žiaci prvého stupňa si môžete pozrieť na 

          TU

          Na druhom stupni sa niesol karneval v duchu rôznych povolaní. Masky žiakov jednotlivých tried predstavovali rôzne povolania a aj veci s ním súvisiace. Fantázii sa medze nekládli a naozaj sa bolo na čo pozerať:

          PaedDr. Katarína Marsláková a Mgr. Beáta Marasová

        • 20. február 2023: Biologická olympiáda

        • Dňa 14. 2. 2023 sa naše žiačky Nikolka Greššová (9.A) a Sofia Sirotová (8.A) zúčastnili okresného kola Biologickej olympiády, kat. C-TP, v ktorom obsadili perfektné PRVÉ a DRUHÉ miesto!

          Dievčatám patrí veľká gratulácia a obom budeme držať palce na krajskom kole.

          Mgr. Lenka Turčáková

    • Kontakty

      • Základná škola Štefana Šmálika Tvrdošín
      • 043 532 2330 Šk. jedáleň 043 532 2059 ŠKD 0911 918 072
      • Školská 166, 02744, Tvrdošín Tvrdošín Slovakia
      • 17060010
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje