• 23. október 2022: Europe Code Week

        • V týždňoch od 8.- 23.októbra sa mnohé európske školy zapojili do aktivít v rámci Code Week- európskeho týždňa kódovania. Cieľom tejto aktivity je každoročne priblížiť žiakom programovanie a digitálnu gramotnosť zábavnou formou. Do týchto aktivít sa zapojili aj žiaci 4.A triedy. Pomocou ozokódov sa učili programovať malé miniroboty ozoboty, ktoré mali prekonávať rôzne prekážky, aby sa dostali do cieľa svojej trasy.Žiaci si takto osvojujú základy programovania a získavajú tak potrebné kompetencie pre rozvoj svojich digitálnych zručností. Žiakom sa tieto aktivity veľmi páčili. Radi by sme na budúci rok do európskeho týždňa kódovania zapojili aj žiakov iných tried, potrebujeme však zakúpiť ďalšie miniroboty, čo však bude závisieť od finančnej situácie našej školy. Veríme, že sa nám tieto financie podarí získať.

          Mgr. Ivana Šoltésová

        • 10.10.2022 - Škola v prírode

        • V dňoch od 26.9. - 30.9.2022 sa žiaci 4.A a 4.B zúčastnili Školy v prírode v Bystrej pod Chopkom. Ubytovaní boli v penzióne Bystrina, kde pod vedením skúsených lektorov každý deň absolvovali dopoludňajší aj popoludňajší program, ktorý pozostával z Umeleckých dielní a tvorivých aktivít, zameraných na pohybovú, výtvarnú, pracovnú aj hudobnú zložku. Po večeri na deti vždy čakal pestrý program- diskotéka, karneval, bingo. Posledný večer sa deti pani účiteľkám predstavili divadelným predstavením Pipi Dlhá Pančucha, ktoré nacvičovali počas umeleckých dielní. Očarila nás aj krásna príroda okolitých vrchov Nízkych Tatier počas prechádzky náučným chodníkom. Nezabudnuteľné zážitky podčiarkli aj chutné jedlá pani kuchárok na čele s raňajkovými švédskymi stolami.Na Školu v prírode budeme určite ešte dlho spomínať.

          p.uč. I. Šoltésová, A. Mrzenová, V. Vestenická

        • 09. október 2022: ERASMUS+ „Not all classes've walls“

        • V dňoch 26.9. až 30.9.2022 sme navštívili mestečko Mogila a Bitola v Severnom Macedónsku - jednu z krajín nášho ERASMUS+ projektu, pod názvom „Not all classes've walls“.

          Spoznali sme veľmi zaujímavú kultúru, chutné jedlá balkánskej kuchyne a milých ľudí, získali sme nových kamarátov aj z ďalších krajín - Bulharska, Rumunska, Talianska a Turecka.

          Absolvovali sme spoločné WORKSHOPY zamerané na recyklovanie rôznych materiálov, hlavne plastov. Tímy z jednotlivých krajín prezentovali ako sa nakladá v ich krajine s plastovým odpadom, ako sa recykluje, prípadne zálohuje. V mnohom to boli pre nás zaujímavé zistenia. Spoločne sme vyrábali stoličku a stôl z použitých plastových fliaš, navštívili sme dielničku na recykláciu papiera, videli sme celý technologický postup recyklácie a výroby krásnych grafík, ktoré tlačia na tento papier.

          Navštívili sme miestneho pána primátora a  porozprávali sme mu o našom spoločnom projekte. 2 km od mesta Bitola sa nachádza archeologické nálezisko Heraclea Lyncestis, kde sú zachovalé nádherné podlahové mozaiky a rímsky amfiteáter. Navštívili sme národný park Pelister vyznačujúci sa jedinečným stromom pod názvom Molika,  ako aj krásne mesto Ohrid a jeho kultúrne pamiatky - Samuelovu pevnosť, staroveké divadlo, kde prebiehali bitky gladiátorov, kostol sv. Jána v Kaleo, sv. Sofie, a veľké nádherné Ohridské jazero, ktoré sa rozprestiera na hranici Macedónska a Albánska.

           

          Sme radi, že sme mali možnosť nájsť si nových priateľov, spoznať nové kultúry a zlepšiť si komunikáciu v anglickom jazyku. Ďakujeme pani učiteľke Kormaňákovej a pani učiteľke Marasovej za túto možnosť a pomoc s projektom.

          Deniska, Sofia, Kristián a Juraj.

        • 06. október 2022: Environmentálny projekt: Recyklohry




        • Od októbra 2022 sa naša škola zapojila do nového projektu súvisiaceho s triedením odpadov.

          Pri zborovni je umiestnená zelená zberná krabica na vyradené batérie. Tieto zberné nádoby poskytla škole spoločnosť ASEKOL SK, ktorá zabezpečuje zber a recykláciu nefunkčných elektrozariadení. Zber  batérií bude prebiehať počas celého školského roka.

          Špeciálna úloha na Október: Starý mobil sem!

          V mesiaci október sa zameriame aj na zber starých mobilných telefónov. Zber sa uskutoční vždy vo štvrtok od 7:25 do 7:40 (prvý zber 13.10.2022, posledný zber MT bude 27.10.2022). Žiaci budú súťažiť každý sám za seba. Pri odovzdaní MT, sa bude evidovať meno, priezvisko, trieda a počet odovzdaných MT. Odmena pre najlepších 50 žiakov z celého Slovenska bude novučký tablet HUAWEI MEDIAPAD T5 10 LTE BLACK. 

          Cieľ projektu: Uvedomiť si, že nefunkčné elektrické zariadenia nepatria na skládky ani do kontajnera na komunálny odpad.

          Zber batérií a starých mobilov je spojený so súťažou medzi školami. Každá prihlásená škola získava body za množstvo nazbieraných elektrozariadení a ďalšie body za plnenie súťažných úloh s ekologickou tematikou. Za tieto body môže škola získať rôzne učebné pomôcky, hry a športové potreby.

          Rodičia môžu tiež pomôcť svojim deťom, ak im dovolia vyradené mobilné telefóny a batérie odovzdať do zbernej nádoby v škole. Umožnia tým ich recykláciu a pomôžu deťom získať body na nákup odmien.

          Ďalšie informácie o projekte sú k dispozícii na www.recyklohry.sk

          Koordinátor projektu: Mgr. B. Magdiaková

        • 05. október 2022: Burza povolaní

        • BURZA POVOLANÍ

          So žiakmi 9. ročníka sme sa dňa 27.09.2022 zúčastnili Burzy povolaní, ktorej organizátormi bolo CPPPPaP Tvrdošín.Podujatie sa konalo v Mestskej sále Tvrdošín.Okrem stredných škôl z regiónu Orava, sa zúčastnili aj stredné školy z Liptovského Mikuláša, Žiliny, Turčianskych Teplíc, Martina.Zúčastnené stredné školy žiakom odprezentovali svoju školu. Porozprávali im o možnostiach štúdia na ich strednej škole, benefitoch, ktoré získajú štúdiom u nich. Žiaci dostali informácie o DOD, ako aj aktivitách, ktoré škola poriada mimo vyučovania.Každý žiak obdržal informačný leták, kde si dané informácie môže pozrieť a prekonzultovať so svojimi rodičmi, aby jeho rozhodnutie o výbere strednej školy bolo správne.

        • 27. september 2022: Kurz anglického jazyka

        • V dňoch 19.9-23.9 sa žiaci ôsmeho ročníka zúčastnili intenzívneho kurzu anglického jazyka pod vedením anglického mentora Grahama Lasta. Pondelok prebiehal ako zoznamovací deň. Hrali sme sa mnoho hier, ktoré rozvíjali naše komunikačné schopnosti. Bola to zábava. Dozvedeli sme sa mnoho nových poznatkov z gramatiky, rozšírili svojou slovnú zásobu a dokonca vymýšľali vlastný fantasy príbeh. Na konci kurzu sme všetci dostali certifikát o obsalvovaní kurzu.

          Sme radii, že naša škola nám pomáha rozvíjať sa a dúfame, že nás Mr. Graham Last navštíví aj o rok.

          Žiaci ôsmeho ročníka

        • Zahájenie školského roka 2022/2023

        • V pondelok 5.9. 2022 sme začali školský rok 2022/2023 tradične v kostole svätou omšou. Po jej skončení pán riaditeľ prebral od pána farára relikvie Carla Acutisa a Márie Goretti, ktoré počas celého školského roka budú v našej školskej kaplnke. Spoločne sme sa presunuli pred budovu školy, kde nás všetkých privítal pán riaditeľ. Po krátkom príhovore sme sa rozišli do tried. Prváci spolu s rodičmi išli do telocvične, kde ich čakal pán riaditeľ spolu s pani učiteľkami a vychovávateľkami zo ŠKD.

          Krátke video a foto nájdete na:

          https://www.youtube.com/watch?v=8howt59C8rs

          https://eu.zonerama.com/smalikovci/Album/8866851

        • Rozlúčka deviatákov

        • Dňa 30.06.2022 sa naši najstarší žiaci deviateho ročníka dôstojne a krásne rozlúčili s mladšími spolužiakmi a zamestnancami školy. Svojim prístupom voči zodpovednosti na dosiahnutie pekného výsledku dokázali, že z nich vyrástli uvedomelí mladí ľudia pripravení na ďalšiu etapu svojho života. Držíme im palce.

          Krátky viedoklip:

          https://www.youtube.com/watch?v=ZebL13-2HH8

           

        • 14. júl 2022: KEĎ SA TÚŽBY A SNY STÁVAJÚ SKUTOČNOSŤOU A MOŽNO AJ ZÁZRAK...

        • To bolo tak!

          Na začiatku školského roka 2021/2022 sme boli veľmi oslovení príbehom mladého chlapca z Talianska, ktorého svätý otec František v roku 2019 vyhlásil za blahoslaveného. CARLO ACUTIS. Pripravili sme si celoročný duchovný program, v ktorom nás sprevádzal jeho život a príklad ako žiť s Bohom a blížnymi. Na internetových stránkach sme objavili stránku s názvom priatelia Carla Acutisa, kde je možno naživo navštíviť jeho hrobku s telesnými ostatkami. Často sme sa modlili litánie k blahoslavenému Carlovi a nechávali sme otvorenú stránku internetu s pohľadom na sarkofág s telesnými pozostatkami na živo a tak sme mohli navštevovať jeho hrob. Na stránke bola aj kolónka získanie relikvií a tak sme si povedali, že bolo by to veľkým požehnaním, keby sme mali Carla takto bezprostredne prítomného medzi nami. A stal sa zázrak. Je tu. Carlo Acutis prostredníctvom relikvii je už v Tvrdošíne. 9. júla 2022 pán farár František Reguly slávnostne prevzal relikviár s vlasmi blahoslaveného Carla Acutisa v Assisi, kde je pochovaný, aby bol medzi nami v škole a pomáhal nám viac milovať  Ježiša v Eucharistii, mať v úcte Božiu matku Pannu Máriu a milovať svojich blížnych. Spolu s pánom farárom boli pri priberaní prítomné aj Julka Habovštiaková, ktorá od existencie našej školy stále hrá počas svätých omší v kaplnke školy, Alenka Vajduliaková, ktorá je sakrestiankou školskej kaplnky a pripravuje deťom liturgické čítania počas svätých omši a sestra Daniela Promčáková.

          Pán farár Reguly sa pýtal detí, či vedia, čo je to zázrak, jedno dievčatko odpovedalo: „Zázrak je, ak je niečo nemožné a predsa sa to stane.“ A to sa stalo v našej škole. Spolu s relikviami svätej Márie Goretti máme aj relikvie blahoslaveného Carla Acutisa.

          Nech za nás a naše deti neustále orodujú a inšpirujú nás k svätému životu.

           

          Sr. Daniela Promčáková OP

           

        • 28. jún 2022: Miniturnaj s deviatakmi

        • Futbalový mini turnaj s deviatakmi

          V dnešný slnečný deň, sme si na škole zahrali miniturnaj vo futbale. Pedagogický zbor si zmeral sily s našimi deviatakmi, ktorým sme posledné dni na ZŠ chceli ešte trošku spestriť. V prvom zápase porazili učitelia 9.B výsledkom 3:1, druhý zápas vyhrala 9.A nad 9.B pomerom 5:0. Vo finále sa teda stretli učitelia proti 9.A, kde deviataci zaslúžene vyhrali 4:2. Aj keď nešlo v tomto prípade, tak o víťazstvo ako o zábavu, celkovými víťazmi sa stali žiaci 9.A.

        • 27.6.2022: EXPO My Machine

        • V tomto školskom roku sa žiaci 3.A zapojili do projektu My Machine, zameranom na spolupráci žiakov a študentov základných, stredných a vysokých škôl. Cieľom tejto spolupráce bolo navrhnutie vlastných vynálezov žiakmi ZŠ a spracovaním a zhotovením vybraného vynálezu študentami SŠ a VŠ. Výsledné zhotovené vynálezy si mohli všetci žiaci tejto triedy spolu so študentami prezrieť a vyskúšať na prehliadke EXPO My Machine v Banskej Bystrici. Stretli sa tu žiaci zo základných škôl z Bytče, Žiliny, Banskej Bystrice a z Tvrdošína. Spolu s našimi žiakmi do Banskej Bystrice cestovali aj študenti Spojenej školy z Medvedzia, ktorí dali reálnu podobu návrhu vynálezu nášho žiaka Janka Strnádela. Na jejo konečnej podobe sa spolupodieľali aj jeho spolužiaci. Na tomto sretnutí si všetci účastníci vyskúšali fungovanie aj ďalších zhotovených vynálezov. Bolo to veľmi pekné a zábavné podujatie.

          Mgr.I. Šoltésová

        • 15. jún 2022: 9.ročník, návšteva Krakova

        • Z pera žiakov deviateho ročníka:

          Dňa 13. a 14. júna sme sa my, žiaci 9 ročníka, zúčastnili na dvojdňovom školskom výlete v Krakove. Hneď po príchode, sme navštívili ZOO. Následne naše kroky viedli do "veľmi krásneho hostela", ktorý považujeme za „najlepšiu, najčistejšiu a najvoňavejšiu“ atrakciu Krakova. Volal sa OneWorld. V ten deň sme ešte navštívili Kráľovskú katedrálu Wawel, kde sme si pri Žigmundových zvonoch mohli niečo priať a vychutnať si výhľad na mesto Krakov. Po celodennom peknom počasí nás prekvapil dážď, no nás neodradil a celí premočení sme sa utekali osušiť do nákupného centra "Galéria Krakovska". Aspoň sme si našli dôvod kúpiť si nové oblečenie, nech nechodíme v mokrom. Večer sme si vychutnali večerný Krakov aj s miestnym vystúpením žonglovania americkej pútnickej skupiny, ktorú sme podporili malou sumou peňazí. Vystúpenie sa odohralo na najväčšom námestí Európy Rynek glowny, kde sme počuli Hejnala, ktorý trúbi každú hodinu. Na druhý deň naše kroky smerovali do múzea Czartoryskich v Krakove s jediným cieľom a to vidieť na vlastné oči dielo Dáma s ranostajom od Leonarda da Vinciho. Náš výlet sme zakončili pietnou prehliadkou pracovného tábora Auswitchz a Birkenau, ktorá v nás zanechala hlbokú a bolestivú ryhu. Výlet bol výborný a prehodili sme veľa miest v okolí Krakova.

        • 15. jún 2022: Majstrovstvá Slovenska plávania žiakov 2.-3. ročníka ZŠ

        • Úspech sa tvorí tvrdou drinou a tá sa vyplatila mladým plavcom z MPK Tvrdošín. Žiak našej školy Stanko Gavula z 3.A postúpil skvelým výkonom z Majstrovstiev kraja priamo z 1.miesta na celoslovenské finále do Šamorína. Predstavili sa tam víťazi z každého kraja. Náš žiak podal vynikajúci výkon a umiestnil sa na 3.mieste s osobným rekordom. Dokonca mal tú česť sa odfotiť so svojou kolegyňou z klubu aj s našou najlepšou plaveckou hviezdou a športovkyňou Martinou Moravcovou.

          Gratulujeme Stankovi k dosiahnutému výkonu a želáme aj v budúcnosti veľa úspechov.

        • Rozhlasová hra 7.ročník

        • Naši žiaci siedmeho ročníka v rámci projektovej práce na hodinách anglického jazyka vytvorili tzv. rozhlasové hry, kde sa sústredili na dej, hovorené slovo a zvukové efekty. Bolo to po prvý krát v histórii a môžeme zhodnotiť, že s úlohou sa popasovali bravúrne. Veď posúďte sami. Sme na vás, žiaci, hrdí.

          PaedDr. Kormaňáková

          Žiaci 7.A.:

          Matej Pindiak, Samuela Maťuga, Tobias Frelich, Daniel Mikos

          Rozhlasová hra .m4a

          Sofia Sirotová, Soňa Belvončíková, Miriam Habová, Terezka Puchelová

          Rozhlasova_hra..m4a

          Veronika Vranová, Juraj Kmeň, Kristián Juríčka, Gabriel Hlina

          Rozhlasova_hra...m4a

          Dávid Bakoš, Lenka Bakošová, Denisa Čuchorová, Ema Kulášová

          Rozhlasova_hra_..m4a

          Žiaci 7.B:

          Ema Drgáňová, Anton Bača, Martin Chorvát, Kevin Benčík

          Rozhlasova_hra___.m4a

          Barbora Žaludeková, Vanesa Jantošíková, Emily Šlapáková, Viktória Sojková

          Rozhlasova_hra_-.m4a

          Adam Balún, Nikola Šprláková, Sára Bendeková, Matej Kopta, Adam Branický

          Rozhlasova_hra_.-.m4a


        • Anglický týždeň

        • Opäť  po dvoch rokoch sme mohli pre žiakov našej školy zorganizovať anglický týždeň vedený native speakrom, Grahamom Lastom.  Pár deviatakov a skoro celá 8.A trieda absolvovala kurz anglického jazyka v dňoch 30.mája až 3 júna v počte 30 hodín týždenne. Žiaci si zábavnou formou zlepšovali svoje jazykové zručnosti v oblasti odposluchu, rozprávania a slovnej zásoby. Na záver dostali certifikát o účasti jazykovej školy Rainbow. Veríme, že sa im to páčilo a majú zo seba radosť. MR G, ako ho voláme, si žiakov veľmi chválil. Sme hrdí na to, ako sa naši študenti chcú z vlastnej iniciatívy posunúť ďalej a už teraz vieme, že niektorí z nich sú pripravení pracovať na početných medzinárodných projektoch Erasmus plus a tak spoznať iné krajiny EU, nadviazať inonárodné priateľstvá.

          Z dôvodu veľkého záujmu o kurz je objednaný pre žiakov tohtoročného siedmeho ročníka na september 2022 a pre žiakov šiesteho ročníka jún 2023. Už teraz sa tešíme na ich pozitívne reakcie.

          PaedDr. Kormaňáková

    • Kontakty

      • Základná škola Štefana Šmálika Tvrdošín
      • 043 532 2330 Šk. jedáleň 043 532 2059 ŠKD 0911 918 072
      • Školská 166, 02744, Tvrdošín Tvrdošín Slovakia
      • 17060010
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje