• Medzinárodný deň detí a ročníky 1-4

        • Dnes sme oslavovali Medzinárodný deň detí.
          Zatiaľ čo sa žiaci druhého stupňa spolu s triednymi pani učiteľkami vybrali do okolitej prírody, pre prvý stupeň boli nachystané jednotlivé stanovištia:

          1. Telocvičňa a pohybové hry,
          2. Exkurzia na poľnohospodárske družstvo ŽIAREC v Tvrdošine,
          3. Prednáška s príslušníčkou policajného zboru pani Štrbáňovou,
          4. Názorné ukážky prvej pomoci s odborným výkladom a možnosťou vyskúšať si všetko odprezentované od členov "ORAVSKEJ POMOCI"
          Aj touto cestou sa chcem poďakovať všetkým, ktorí dnes s akýmkoľvek spôsobom oslávili Medzinárodný deň detí.Ďakujeme

        • Duchovná obnova I.ročník

        • V piatok, 26.5.2023 sa naši prváci počas dopoludnia zúčastnili duchovnej obnovy.

          V našom farskom pastoračnom centre sme sa spolu zamýšľali nad DARom KRSTu: - porozumeli sme viac znaku kríža.., - prijali sme SveTlo KriStovo, aby sme sa my stali svetlom.., - spoznali sme všetky predmety a ich význam, ktoré sú pri vysluhovaní sviatosti krstu potrebné.., - porozumeli sme krstným gestám.., -  povzbudili sme sa navzájom darom nášho mena, ktoré sme od svojich rodičov dostali.., atď...  

          Vrcholom duchovnej obnovy bolo slávenie sv. omše. Nechali sme sa  povzbudiť príhovorom p. kaplána Pavla, v ktorom nás, okrem iného, pozýval k radosti, akú mal dnešný svätec, Filip Néri 😊.

          Hm... že je KRST obrovský dar, to už vieme... Mať slávnosť/oslavu/párty doma, vždy v deň, kedy sme boli pokrstení, po tom od dnešného dňa túžime.... 😊

        • Slávenie Turíc...

        • ... keď prišiel deň Turíc, boli všetci vedno, na tom istom mieste... I zjavili sa im akoby ohnivé jazyky, ktoré sa rozdelili, a na každom z nich spočinul jeden. Všetkých naplnil Duch Svätý...  Sk 2/1,3-4

          ... i my sme v našom ôsmackom "večeradle" čakali... a boli sme vedno... zjednotení a stíšení... a JEHO Duch vanul.., dotýkal sa.., prihováral sa srdcu... 

          ... kiežby sme úprimne a stále viac a viac po JEHO daroch: DARE múdrosti, rozumu, rady, poznania, nábožnosti, sily, či bázne voči BOhu túžili...  DAJ nám to, Pane!!!

        • Erasmus+ Be yourself Respect others

        • V pondelok – 15. 5. 2023 sme začali naše Istanbulské dobrodružstvo. S partnermi z Turecka sme zažili mnoho zábavných chvíľ. Plavili sme sa loďou, poobzerali sme krásy istanbulských ostrovov, viezli sme sa v lanovke, a tak sme mohli vidieť mesto aj z výšky. Navštívili sme park miniatúr, rôzne pamiatky, najznámejšiu mešitu Hagia Sofia, očarila nás aj krásna historická časť starého mesta. Samozrejme, ochutnali sme tradičné jedlá, nejaké pochutiny či pravú tureckú kávu a čaj. Celý čas nás sprevádzal istanbulský sprievodca Enes Asar, ktorý nám ponúkol zaujímavé informácie, za čo mu ďakujeme. Okrem toho sme mali tú česť stretnúť sa aj so starostom jednej časti mesta menom Bünyamin Demir, ktorý nás srdečne pozval na slávnostnú večeru. S krásnymi zážitkami, novými kamarátstvami, suvenírmi a obohatení aj o komunikačné zručnosti v angličtine sme sa šťastne vrátili domov a už teraz sa tešíme na nové zážitky, ktoré môžeme prežívať hlavne vďaka našej pani učiteľke PaedDr. Kormaňákovej. ĎAKUJEME! 

          Žiaci zo 7.A a 7.B

        • ŠKD, Karlo Akutis a medzinároná výstava eucharistických zázrakov na našej škole

        • V mesiaci máj - si naši družinári už tradične ucitevajú Pannu Mária v našej školskej kaplnke, v ktorej máme aj dve vzácne relikvie Márie Goretti a Carla Acutisa. Dnes sme si však na našej škole mohli pozrieť aj medzinárodnú výstavu eucharistických zázrakov vo svete.

          https://www.youtube.com/watch?v=HjbbHQpbhik

          ŠKD Tím


          ŠKD tím

        • Slovenskoooooooo!!!

        • .... aj my sme na tom zápase Slovensko - Nórsko nechýbali, aj my sme boli s nimi... Júúúj, a ako sme im len fandili!!! Podchvíľou bolo z chodieb počuť hlasné, radostné výkriky, napr.: "Slovenskoooooo!!!" "Góóóól!!!" "Ešte jeden, ešte jeden!!!" Z výsledku zápasu máme veľkú radosť! Teší nás úspech našich hokejistov! 

        • 23. máj 2023 - Matičný slávik

        • Dňa 19.05.2023 sa konalo okresné kolo v speváckej súťaži Matičný sláviček"

          Našu školu reprezentovala Meliska Kšenzuláková - žiačka 4.B triedy a získala opäť 1.miesto.

          Výherkyni srdečne gratulujeme.

          Mgr. Anna Mrzenová 

        • Erasmus+ „Not all classes've walls“

        • Hovorí sa, že všetky cesty vedú do Ríma. Aj tie naše- skupiny žiakov 7. a 8. ročníka, smerovali dňa 7.5.2023 do tohto mesta, odkiaľ sme sa presunuli do  mesta Sermoneta- sídla talianskej partnerskej školy v projekte „Not all classes've walls“, aby sme tu spolu s kamarátmi z ďalších partnerských škôl- Turecka, Severného Macedónska, Rumunska a Bulharska pracovali na projektových úlohách, prežili nezabudnuteľné chvíle a precvičili si komunikačné zručnosti v angličtine. K tým nezabudnuteľným zážitkom určite patrila návšteva odkrytých častí starovekých Pompejí pod sopkou Vezuv, či "večného mesta" Ríma a Vatikánu. Spoznali sme krásy talianskej kultúry, ochutnali ich tradičné jdlá a plní dojmov sme sa v piatok vrátili domov. 

          Ďakujeme p. uč. PaedDr. Kormaňákovej za možnosť prostredníctvom programu ERASMUS+spoznávať európske krajiny a nových priateľov.

        • Deň sv. Floriána - Medzinárodný deň hasičov

        • Hasičský záchranný zbor v Tvrdošíne aj tento rok na sviatok svätého Floriána - patróna hasičov, usporiadal „Deň otvorených dverí”.

          Skúsení hasiči nás milo privítali, žiaci si mohli poobzerať hasičskú techniku, všetko profesionálne vybavenie, mohli si vyskúšať špeciálne oblečenie, dostali odpovede na ich zvedavé otázky.

          Ďakujeme za váš čas a priestor aj takto vzdelávať naše deti!

        • Titul "Škola eTwinning"

        • Titul "Škola eTwinning"

          S veľkou radosťou a hrdosťou sme sa dnes dozvedeli správu, že naša škola po prvý krát získala titul "Škola eTwinning- eTwinning School! Tento titul udeľuje na dva roky Centrálna podporná služba eTwinning (CSS) v Bruseli a je tým najvyšším ocenením práce školského kolektívu v platforme eTwinning. Je ocenením pre vedenie školy a pre celý školský kolektív nielen za prácu na kvalitných eTwinning projektoch, ale aj za to, že je škola vzorom v podpore profesijného rozvoja svojich zamestancov, v oblasti e-bezpečnosti, vo využívaní IKT, v inovatívnych pedagogických prístupoch a v podpore kooperatívneho učenia sa žiakov aj učiteľov.

          Veľmi si tento titul ceníme a ďakujeme všetkým učiteľom a žiakom, ktorí sa na získaní tohto titulu svojou aktívnou prácou na medzinárodných projektoch podieľali.

          Mgr. Ivana Šoltésová

        • Ovocie misijného týždňa...

        • Nie je to až tak dávno, keď sme v októbri aktívne prežívali misijný týždeň: - chutné pirožky, či rôzne misijné predmety sme si zakupovali s úmyslom, že vyzbierané peniažky za ne poputujú aj tentokrát do Kene, konkrétne do Tikitu, kde je súčasťou zdravotného personálu lekárka Katka Mulama, Slovenka, pochádzajúca z Rabče 😊. Katka nám napísala list, v ktorom nás informuje, ako náš (i) tohoročný finančný milodar použili. Neuveriteľné, ako veľmi Boh rozmnožil naše úsilie... Nech sa páči, Katkin list tu uvádzame v plnom znení.

           

          Ahojte, milí naši dobrodincovia, malí i veľkí Šmálikovci! 😊

           

          Srdečne vás s odstupom času pozdravujeme z malej dedinky Tikit, ktorá sa nachádza hlboko v buši, na severozápade Kene, v Afrike. Potešili sme sa vašim misijným aktivitám, ktoré ste si aj v tomto šk.roku vo vašej škole zorganizovali v októbri 2022.

          Úprimne vám ďakujeme za váš nie malý finančný milodar, ktorý ste nám aj tento rok poslali, ako výťažok z vašich misijných aktivít. Vyslali ste nám tak pomoc a prejavili ste nám  obrovskú podporu. 😊

          Za posledné dva roky sa nám podarilo toho veľmi veľa zrealizovať a Tikit sa aj vďaka vašim opakovaným finančným milodarom mení na nepoznanie. 😊 

          Sme veľmi šťastní a vďační, že vďaka vašim milodarom môžeme prinášať miestnym obyvateľom kvalitnú zdravotnú starostlivosť a oni tak nemusia cestovať na ošetrenia do nemocnice, ktorá je od nás vzdialená až 4h cesty autom.

          S budovaním zdravotnej starostlivosti vyplynuli aj ďalšie potreby: - jednou z nich bolo vybudovať ubytovanie pre zdravotný personál, ktorí predtým býval v nemocnici. A to sa nám tiež podarilo aj vďaka Vám! Pomohli ste nám vybudovať malý rezort, - domov pre zdravotníkov, ktorí pracujú v našej nemocnici. Spolu s inými sponzormi a darcami i s vašim príspevkom sme postavili tri domčeky, kde našlo prístrešie 12 ľudí. V domčekoch majú vlastnú kuchyňu, kúpeľňu a wc.

          Okrem toho sme aj váš milodar použili na kúpu sanitky, ktorú nám prišiel požehnať o.biskup.

          Tiež sme vďaka vám zhotovili zavlažovanie na solárny pohon do záhrady, blízko našej nemocnice.

          Milí naši Priatelia - Šmálikovci! Vďaka vám máme roboty ako na kostole. 😊 😊 😊 

          Vaše neviditeľné gesto prinieslo požehnanie a naše nevyhnutné potreby sa vďaka vašej dobroprajnosti a finančnej štedrosti premenili na skutočnosť a my sme toho očividnými svedkami 😊 .  Ď A K U J E M E    V Á M !

          Nech vás dobrý Boh žehná a nech aj vám dá to, čo skutočne potrebujete!!! 😊

          (MUDr. Katarína Mulama)

           

        • vŠetKo NaOpaK ...😊

        • Každý mesiac má svoje čaro... Nuž a ten aprílový má prívlastok "bláznivý", je absolútne svojský a prináša naozaj čokoľvek... 

          V jeden aprílový deň to bolo už od samého rána v našej škole úplne inak... Veď prísť netradične oblečený, či priniesť si školské alebo pracovné potreby v čomkoľvek len nie v tradičnej školskej taške, vymeniť si učiteľsko - žiacke pozície a kompetencie v triede vyvolalo poriadny smiech, radosť, zábavu,...

           

          Jedno je isté! Naše prvé: "vŠetKo NaOpaK" určite bude mať svoje repete...😊

        • Erasmus+ - One language, one person - ISTANBUL

        • 24. 4. 2023 - 28. 4. 2023 - Erasmus+ - ,,One language, one person" ISTANBUL

          Anglický filozof, Francis Bacon vyhlásil, že človek je toľkokrát človekom, koľko rečí vie. Naši žiaci sa stali ľudskými bytosťami, ktoré vytvorili mosty ľudskosti a porozumenia, medzi spolužiakmi zo Srbska, Talianska, Turecka a Švédska. Ako úžina Istanbulu, Bospor a Dardanely, spája Európu a Áziu, tak študenti vytvorili mosty z jednotlivých jazykov prítomných krajín a spoločnou rečou dokázali prekonať všetky jazykové prekážky. Vďaka pani učiteľke PaedDr. Dagmar Kormańákovej sme opäť spoznali krajinu, ktorá ukrýva bohatstvo nepoznanej kultúry a mnohorakosti. Žiaci prezentovali našu rodnú zem a základ jazyka tak, ako ich to učila matka a učitelia v škole. Ďakujeme za možnosť poznať opäť niečo nové a objaviť v sebe ľudské bytosti, schopné stavať mosty, ktoré spájajú ľudí iných národov. Lúčim sa slovami nášho velikána P. O. Hviezdoslava: Ó, mojej matky reč je krásota,je milota, je rozkoš, láska svätá;je, vidím, cítim, celok života,môj pokrm dobrý, moja čaša zlatáa moja odev, ktorej neviem ceny…

          PaedDr. A. Strnádelová

        • Veľká návšteva

        • Veľká návšteva

          Dnes naši prváci od rána čakali veľkú návštevu. Prišli nás navštíviť mladší kamaráti, ktorí onedlho zasadnú do školských lavíc.

          Prváci privítali návštevu divadielkom, zaspievali pesničky,.........

          Spoločne si pospomínali na chvíle strávené v škôlke a budúcim prváčikom porozprávali, čo všetko ich v škole čaká.

          Sme hrdí na našich šikovných prváčikov a tešíme sa na tých nových.

          Krátke video si môžete pozrieť na:

          https://www.youtube.com/watch?v=L1ka0RoYRwc

        • Zápis do 1. ročníka

        • ZÁPIS  DETÍ  DO  1. ROČNÍKAna školský rok 2023/2024 sa uskutoční  v budove školy  

          na Školskej ulici 166 v Tvrdošíne:

          18.04. 2023 od 13:00 hod. do 16:00 hod.

          19.04. 2023 od 13:00 hod. do 16:00 hod.

          20.04. 2023 od 13:00 hod. do 16:00 hod.

          Prosíme Vás o vyplnenie elektronickej prihlášky.

          Zapisujú sa deti narodené od 1.9. 2016 do 31.8. 2017a deti,  ktoré mali v minulom šk. roku odklad školskej dochádzky.

          Vyplnenú elektronickú prihlášku si vytlačte a podpísanú obidvomi rodičmi + kópiu rodnéholistu dieťaťa a 20 € prosíme prineste do  školy v čase zápisu. 

          Ak nemáte možnosť vytlačiť si prihlášku zo stránky školy, v čase zápisu si ju vyzdvihnite spolu s ostatnými potrebnými dokumentami v škole.  

          Ak máte  dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, doložte vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie do vydania rozhodnutia o prijatí dieťaťa do základnej školy, najneskôr do 15. júna 2023.

        • Geografická olympiáda - Okresné kolo - 31.03.2023

        • V piatok 31.03.2023 sa žiaci v zložení Patrik Dzurik, Veronika Pániková, Adriana Vajduľáková, Martin Rafael Krššák, Šimon Gálik, Juraj Vajduľák, Matej Pindiak a Sofia Sirotová zúčastnili okresného kola geografickej olympiády.

          Svoje sily si zmerali so žiakmi  základných škôl a osemročného gymnázia. Súťažilo sa v troch katégoriách. V katégorií F (6.-7. ročník) obsadil Martin Rafael Krššák (6.A) 4. miesto. V katégorií G (4.-5. ročník ) obsadil Patrik Dzurik (5.A)  vynikajúce 1. miesto! Vvýborne sa darilo aj Sofii Sirotovej (8.A) v katégorií E (8.-9. ročník), ktorá rovnako obsadila 1. miesto! Sofii budeme držať palce aj v krajskom kole.

           

          Mgr. Barbora Magdiaková

        • 6. apríl 2023: 3. ročník chodeckej súťaže

        • Vyhodnotenie v poradí už tretieho ročníka „chodeckej“ súťaže.

          Pre nás už pravidelne sa opakujúca súťaž, ktorá začala za čias Covidu, kde sme chceli našich žiakov motivovať k pohybu, má dnes už tretie pokračovanie.

          V časovom horizonte od 1.3.2023 - 31.3.2023, sa na našej škole uskutočnila súťaž s názvom „ najlepší vytrvalec v chôdzi“, ktorá spočívala v prejdení čo najväčšieho počtu kilometrov. Zúčastnilo sa jej približne 150 žiakov a 12 zamestnancov školy.

          Konečne sa ju podarilo vyhrať Samkovi Maťugovi z 8.A, pre ktorého je to už tretie pódiové umiestnenie, ale na to prvé miesto čakal až doteraz.

          Vyhodnotiť sme sa rozhodli tri kategórie:

          Chlapci:

          1. Samuel Maťuga 348,1 km

          2. Daniel Mikos 244,4 km

          3. Matúš Palider 240,0 km

          Dievčatá:

          1. Alenka Vajduliaková 185 km

          2. p. uč Kormaňáková 151 km

          3. Miriam Ondríková 137 km

          Triedny priemer:

          1. 8.A 70,4 km

          2. 6.B 36,5 km

          3. 7.B 35,6 km

          Týmto by sme sa chceli poďakovať všetkým zúčastneným, za zapojenie do súťaže. Sláva víťazom, česť porazeným.„Kto chce hýbať svetom, musí pohnúť najskôr sám sebou. “ – Sokrates

        • Krížová cesta

        • Pane Ježišu!

          ... vykročili sme... v tichu, zamýšľajúc sa prechádzame krok za krokom s tebou Tvoju cestu kríža... Ach! - tak hrozný proces mučenia...  tooooľko bolesti, trápenia, agónie...  A ty, i tak bezhranične miluješ... – nie iba vtedy...  MILUJEŠ bezhranične i DNES..!   A ja  mám pozvanie milovať tiež... 

             JEŽIŠU, ĎAKUJEME Ti za nádej večného života... ĎAKUJEME Ti za ponúknutý, Tvojou smrťou už otvorený raj...

          krátke video na:

          https://www.youtube.com/watch?v=QGDBzA202rMhttps://www.youtube.com/watch?v=QGDBzA202rM

    • Kontakty

      • Základná škola Štefana Šmálika Tvrdošín
      • 043 532 2330 Šk. jedáleň 043 532 2059 ŠKD 0911 918 072
      • Školská 166, 02744, Tvrdošín Tvrdošín Slovakia
      • 17060010
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje