• Využitie odpadového materiálu

        • Téma spracovania odpadových materiálov rezonuje v spoločnosti už veľmi dlho. V minulosti ľudia vedeli využiť  každý materiál, čo je v dnešnej dobe aktuálnou témou. V septembri sa pani učiteľky zúčastnili mobility v rámci projektu Erasmus + . Zamerali sa na druhotné využitie separovaného odpadu v primárnom vzdelávaní. Zúčastnili sa odborného kurzu v Pardubiciach, kde im školiteľka ukázala zaujímavé spôsoby využitia papiera, textilu, plastových a kovových obalov.

          ​​​​​​​​​​​​​​

          Odpadový textil – Patchwork – dekoračné aplikácie na tašku, obrus, podložka pod šálku​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

          ​​​​​​​

          Výroba ručného papiera, obrázkov a pozdravov.

          Drôty - Drôtovanie – obojaké spoluhlásky

          Ježko, počítadlo, drobné dekorácie

        • Erasmus+ - Španielsko - Malaga

        • Španielsko je slnkom zaliata a belobou odrážaná krajina. Kultúra tejto krajiny je bohato zastúpená mnohými vplyvmi dávnych predkov. Naši žiaci mali možnosť nahliadnuť do španielského školského systému a kamarátov Španielov oboznámiť so slovenským školským systémom. Predstavili aj Slovensko ako krajinu plnú zelene a krásnych zámkov. Malaga je rodiskom maliarského velikána Pabla Picassa. Návšteva múzea obohatila žiakov o estetické zážitky, ktoré si ponesú aj na hodiny výtvarnej výchovy.

          Ďakujeme pani učiteľke PaedDr. Dagmar Kormaňákovej, že sme mohli opäť spoznať jednu európsku krajinu a naše Slovensko predstaviť a prezentovať v Európe.

          PaedDr. A. Strnádelová

        • 29. september: Projekt Volkswagen - Malý Volkswagen technik v školskom klube

        • V novom školskom roku 2023/2024 sa uchádzal školský klub o grantový program: Malý Volkswagen technik v školskom klube od nadácie Volkswagen.

          Projekt nášho ŠKD bol vybraný a podporený sumou 2500 €.

          V rámci projektu sme do štyroch oddelení ŠKD zakúpili:  stavebnice lego (technik, friends, education), stavebnice Merkur, stavebnice Morphun,  hlavolamy, kvízy, knihy o vede a technike. 

          Chceme deťom vytvoriť hravý priestor na overenie a zdokonalenie si osvojených technických zručností, preto vytvoríme v ŠKD súťaže mladého technika.

          1. Kvízy (overenie tech. vedomostí z encyklópedií)

          2. Riešenie hlavolamov

          3. Súťaž v skladaní (podľa návodu, fantázie)

          4. Programovanie jednoduchých detských hračiek (robot Photon)

          Tieto súťaže  ponúkneme aj iným technicky zdatným žiakom zo ŠKD v základných školách  v našom meste a posunúť tak súťaž na mestskú a oblastnú úroveň v súťaži mladých technikov.

        • 25. september 2023: Duchovná kytica pre o. biskupa Františka Trstenského

        • S veľkou radosťou sa aj my pripájame k výzve Komisie pre mládež v Spišskej diecéze: 

           

          DUCHOVNÁ KYTICA PRE OTCA BISKUPA FRANTIŠKA TRSTENSKÉHO

          Spolu s Kňazský seminár biskupa Jána Vojtaššáka vás pozývame zapojiť sa duchovnej kytice pre nášho novozvoleného biskupa - otca Františka Trstenského.

          Biskup František je známym milovníkom Božieho slova a jeho veľkou túžbou je šíriť poznanie Svätého písma. Aj preto sme sa rozhodli "uviť preňho kyticu" z jednotlivých kníh Svätého písma, ktoré prečítame.

          Veríme, že najväčšiu radosť mu prinesie to, ak si vezmeme do rúk svoju bibliu a začítame sa do Božieho slova, ako nás k tomu nabáda aj vo svojej knihe Vezmi a čítaj.

          V tomto formulári https://forms.gle/HRZyAdRi9PX46soj9 si môžeš vybrať knihu Svätého písma, do ktorej sa v nasledujúcich dňoch začítaš.

          My výsledky tohto formulára spracujeme a odovzdáme biskupovi Františkovi pri jeho vysviacke 21.10.2023.

        • 22. september 2023: Testovanie pohybových predpokladov ŽIAKOV ZÁKLADNÝCH ŠKÔL

        • Dnes bol pre našich prváčikov a tretiačikov veľkým športovým dňom. Zúčastnili sa veľkého testovania pohybových predpokladov. Cieľom celoštátneho projektu je informovať rodičov o stave pohybových predpokladov dieťaťa v porovnaní s deťmi, ktoré boli otestované v rámci celého populačného ročníka v SR. Zároveň poradiť/nasmerovať deti na športy, kde môžu uplatniť vrodené predpoklady.

          Pre prváčikov to bolo zase niečo nové, čo zažili od nástupu do školy. Tretiaci sa takéhoto testovania zúčastnili už 2-krát (pred dvoma rokmi ako malí prváci) a bolo vidieť, že sa ich pohybové zručnosti v jednotlivých disciplínach zlepšili. Bolo nádherné sledovať s akým zápalom všetky deti bojovali o čo najlepší výsledok. Dnes žiaci ukázali svoje schopnosti v týchto disciplínach:

          1. predklon v sede s dosahovaním
          2. opakovaná zostava s tyčou
          3. výdrž v zhybe nadhmatom
          4. kotúľanie 3 lôpt
          5. člnkový beh 4 x 10 m
          6. vlajková naháňačka
          7. viacstupňový vytrvalostný člnkový beh na 20 metrov

          Na jednotlivých stanovištiach im pomáhali ozrejmiť danú disciplínu naši deviataci, nielen slovným opisom, názornou ukážkou, ale aj podporou a povbudzovaním jednotlivcov, aby dosiahli, čo najlepšie výsledky. Týmto im ďakujeme za úžasnú pomoc a podporu.

          Mgr. Beáta Marasová

        • Slávnostné TE DEUM + vyhodnotenie školského roka 2022/2023

        • Vo štvrtok na sviatok Petra a Pavla sme začali vyučovanie slávnostnou svätou omšou, pri ktorej boli prenesené relikvie zo školskej kaplnky do kostola.
          Po skončení svätej omše sme sa presunuli do telocvične, kde pán riaditeľ spolu s pani zástupkyňou odovzdávali odmeny žiakom, ktorí úśpešne reprezentovali našu školu.

        • Po stopách svätých... Púť do Padovy - Assisi - La Verny

        • Prekrásnym zavŕšením šk.roka bola v dňoch 20. - 25.jún 2023 púť do Talianska, kde sme sa vybrali po stopách svätých. Púte sa zúčastnili aj niektorí žiaci našej školy.

          V prvý deň púte sme navštívili  Padovu, konkrétne sme zašli za Leopoldom Mandičom, sv. Justínkou, sv. Lukášom a sv. Antonom Paduánskym.

          Nasledovalo stredoveké Assisi... Tu sme prelúskali mnohé miesta, kde žil, hýbal sa a bol sv. František, sv. Klára, sv. Rufín. Navštívili sme napr.: San Francesco Piccolino, Chiesa Nuova, Santa Maria Maggiore / Vescovado, San Damiano, Santa Chiara, San Rufino, Baziliku sv. Františka, Santa Maria degli Angeli - Porcinkulu... Zašli sme si i na neďaleké Poggio Bustone - je to miesto, kde sv. František dostal uistenie o odpustení hriechov, Greccio - miesto vysoko na skale, kde dal sv.František priviesť vola a osla, vytvoril jasličky a nechal na nich odslúžiť sv.omšu. Ďalším vzácnym miestom bola pre nás Cassia - tu sme zašli k hrobu sv. Rity, nuž a poslednou našou zastávkou cestou domov bola prekrásna La Verna - miesto, kde sv. František dostal stigmy...

          Uvažovať máme o čom... To, čoho sa nám na týchto miestach dostalo nemožno dostatočne vložiť do slov... Ostáva to hlboko v srdci... 

          Ďakujeme Bohu, i všetkým, ktorí nám to umožnili za možnosť byť na týchto miestach..., "nadýchať" sa nevšednej atmosféry a načerpať milosť pomáhajúcu do ďalších našich dní, týždňov, mesiacov, rokov...

          Bohu chvála a vďaka!!!

        • Encyklopédia literárnych žánrov

        • Posledné týždne sme na hodinách literatúry spracovávali do pojmových máp literárne žánre... Vytvorili sme si tak prvé "stránky" našej vlastnej literárno - školskej encyklopédie, ktorú budeme i v budúcom školskom roku obohacovať. 

        • Chránime našu Zem

        • Každý rok 22. apríla oslavujeme DEŇ ZEME.
          Aj mimo tohto dňa sa môžeme snažiť pomôcť našej planéte. Je dobré si pripomínať, že Zem je jediná a jedinečná a mali by sme sa o ňu dobre starať.
          Deti sú našou budúcnosťou a aj pre nich a s nimi by sme mali riešiť otázku životného prostredia.
          Ako recyklovať a triediť odpad, ako šetriť energiu, ako viac chodiť pešo alebo na bicykli, ako kupovať výrobky z domáceho trhu ...

        • "exkurzia na SZUŠ Medvedzie"

        • V závere školského roka sa sa vybrali na "mini exkurziu" na SZUŠ na Medvedzie, kde sme sa oboznámili nielen s možnosťami štúdia, ale už počas exkurzie sme si mohli vyskúšať spev, hru na rôzne hudobné nástroje a iné.

          Krátke video nájdte na

          https://www.youtube.com/watch?v=IKkd_d9SNgs

        • Chodúľové divadlo

        • tVo štvrdok 15.6.2023 sa žiaci našej školy zúčastnili chodúľového divadla pod záštitou Ministerstva životného prostredia SR.

          Žiaci spoznali "RECYKLOMANA" a iných účinkujúcich, s ktorými sa spoločne rozhodli neničiť, zveľaďovať a chrániť naše životné prostredie.

        • ŠKD mini exkuzia

        • V stredu 14.6. sa žiaci zo ŠKD vybrali na "mini exkurziu" do Evanjelického misijného centra v Tvrdošíne. Pani farárka ThLic. Jana Pabáková, PhD. im v skratke priblížila rozdiely medzi rímskokatolíckym a evanjelickým vierovyznaním.

        • Druhé Slovensko-Ukrajinské stretnutie v ŠKD

        • V utorok 13. 6. 2323 sa opäť v našej družinke uskutočnilo Slovensko-Ukrajinské stretnutie, na ktorom sme vyrábali darčeky pre našich oteckov z príležitosti ich medzinárodného Dňa otcov na nedeľu 18.6.

        • Slovensko - Ukrajinske stretnutie v ŠKD

        • Dňa 6.6.2023 po obede prišli našich družinárov navštívit v rámci projetku "Liga za duševné zdravie" pani

          Zembjakova Mária a pani Yuliia Bushtruk. Práce našich žiakov z tohto stretnutia si môžete naživo pozriet dňa 1.7. v Dolnom Kubíne.

          Dovolíme si citovať slová jednej z koordinátoriek:

          "Všetci ste u nás v Dolnom Kubíne vítaní Čaká na Vás bohatý program , zoberte dečku a piknikový košik a prijdite vychutnať prázdninovú atmosféru v krásnom parku M.Kukučina v Dolnom Kubíne. Prvú prázdninovú sobotu 1.7 od 13.00"

           

        • ATLETICKÝ ŠTVORBOJ-obvodné kolo

        • Dňa 31.05. 2023 sa v areáli Základnej školy Márie Medveckej uskutočnilo obvodné kolo v atletickom štvorboji žiakov 1-4. Našu školu reprezentovali títo žiaci:

          1.A - Jozef Pajung - Sandra Bendeková
          1.B - Tomáš Bakoš - Saška Štrbaňová
          2.A - Tadeáš Ivanisko - Nelka Michtaliková
          2.B - Janko Kováč - Sofia Paliderová
          3.A - Kornel Papp - Barborka Maťošková
          3.B - Ferko Kmeň - Ema Greňová
          4.A - Stanko Gavula - Alenka Lieskovská
          4.B - Marek Vajduľák - Melisa Kšenzuláková

           

        • Erasmus+ - Mobilita v Poľsku

        • V dňoch 28.5.2023 - 2.6.2023 sa naši žiaci s p. učiteľkami : PaedDr. D. Kormaňákovou, PaedDr. A. Strnádelovou, Mgr. I. Šoltésovou, zúčastnili mobility v Poľsku - Šroda Wielkopolska. Sme veľmi radi, že sme opäť rozšírili svoj obzor poznania o našich severných susedoch, ktorí nás poctili svojím priateľským a veľmi úprimným prijatím. Naši žiaci si odnášajú tieto skúsenosti:

          Viktória Littvová: 

          V Poľsku sa mi najviac páčil hrad v Kórniku. Bol to majetok rodiny Działyńských. Mali tam veľmi pekné a realistické maľby rôznych významných osôb Poľska a taktiež aj rôzne suveníry z Austrálie a z Turecka, ktoré patrili predošlým vlastníkom. Pretože v dobe, kedy ho stavali, Poľsko spolupracovalo s Tureckom, boli tam turecké národné symboly ako výzdoba. Bola tam aj výstava výzbroje a brnenia z minulosti.

          Samuel Meorman:

           Najviac sa mi páčilo v Poznani. Pekne staré mesto. Aj nadherná historia. A veľmi pekný croisantovy workshop.

          Emma Feniková

          V Poľsku sa mi najviac páčil náš kolektív a vzťahy s ľuďmi z Turecka a Poľska. Pripravili nám skvelý program na celý týždeň a vôbec sme sa nenudili. Mali tam aj nádherné prostredie, jazero, západy slnka... Bolo to úžastné...

          Adriána Hrbíková

          Na Erasme sa mi najviac páčilo asi v Poznani. Bola tam veľmi pekná architektúra. Veľa zábavy sme mali v múzeu croasantov. Aj všetky pamiatky, ktoré sme navštívili boli nádherné. Uplne najviac sa mi páčil orloj v Poznani.

          Tím Erasmus+

        • Medzinárodný deň detí a ročníky 1-4

        • Dnes sme oslavovali Medzinárodný deň detí.
          Zatiaľ čo sa žiaci druhého stupňa spolu s triednymi pani učiteľkami vybrali do okolitej prírody, pre prvý stupeň boli nachystané jednotlivé stanovištia:

          1. Telocvičňa a pohybové hry,
          2. Exkurzia na poľnohospodárske družstvo ŽIAREC v Tvrdošine,
          3. Prednáška s príslušníčkou policajného zboru pani Štrbáňovou,
          4. Názorné ukážky prvej pomoci s odborným výkladom a možnosťou vyskúšať si všetko odprezentované od členov "ORAVSKEJ POMOCI"
          Aj touto cestou sa chcem poďakovať všetkým, ktorí dnes s akýmkoľvek spôsobom oslávili Medzinárodný deň detí.Ďakujeme

        • Duchovná obnova I.ročník

        • V piatok, 26.5.2023 sa naši prváci počas dopoludnia zúčastnili duchovnej obnovy.

          V našom farskom pastoračnom centre sme sa spolu zamýšľali nad DARom KRSTu: - porozumeli sme viac znaku kríža.., - prijali sme SveTlo KriStovo, aby sme sa my stali svetlom.., - spoznali sme všetky predmety a ich význam, ktoré sú pri vysluhovaní sviatosti krstu potrebné.., - porozumeli sme krstným gestám.., -  povzbudili sme sa navzájom darom nášho mena, ktoré sme od svojich rodičov dostali.., atď...  

          Vrcholom duchovnej obnovy bolo slávenie sv. omše. Nechali sme sa  povzbudiť príhovorom p. kaplána Pavla, v ktorom nás, okrem iného, pozýval k radosti, akú mal dnešný svätec, Filip Néri 😊.

          Hm... že je KRST obrovský dar, to už vieme... Mať slávnosť/oslavu/párty doma, vždy v deň, kedy sme boli pokrstení, po tom od dnešného dňa túžime.... 😊

    • Kontakty

      • Základná škola Štefana Šmálika Tvrdošín
      • 043 532 2330 Šk. jedáleň 043 532 2059 ŠKD 0911 918 072
      • Školská 166, 02744, Tvrdošín Tvrdošín Slovakia
      • 17060010
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje