• Piataci v akcii

        • Žiaci piateho ročníka v predchádzajúcich dňoch využili pekné počasie a rozhodli sa pozbierať smeti v školskej záhrade. Touto našou aktivitou by sme chceli vyzvať aj ďalšie ročníky, aby sa zapojili do čitenia okolia školy.

        • Pamiatka na všetkých verných zosnulých - Dušičky

        • Koľkým dušiam v očistci pomôžem za života, toľko svätých ma bude sprevádzať na večnosť. 

          Aj my sme sa prišli pomodliť za duše našich blízkych.

          Nezabúdame ani na pána farára Štefana Šmálika. Každoročne prichádzame aj k jeho hrobu, aby sme mu poďakovali za vzor skromnosti, snahu a vytrvalosť v štúdiu a poprosili o pomoc pre všetkých zamestnancov a žiakov našej školy. Pri jeho hrobe si spomíname aj na ostatných zomrelých a modlíme sa aj za tých, na ktorých si nikto nespomína a predsa potrebujú naše modlitby. 

          Príďme na cintorín a využime tento čas milosti pre našich zomrelých a modlime sa za nich. 

        • Pastier medzi nami...

        • Dnes, 2.novembra - v deň, keď si špeciálne spomíname na našich drahých zosnulých, sme náš školský deň začali všetci spoločne slávením sv. omše v kostole Najsv.Trojice, v Tvrdošíne.

           

          Potešilo nás, že ju spolu s našim p. farárom Róbertom slúžil o. biskup František 😊 .

          Povzbudil nás, aby sme prichádzajúc k hrobom našich zosnulých ĎAKOVALI za nich,  tiež aby sme za nich PROSILI, aby čo najskôr dosiahli vytúžené NEBO...

           

          Nuž, a aby prekvapení nebolo málo, p. biskup František zavítal aj do našej školy: - medzi učiteľov, žiakov, zašiel aj do kuchyne, či do kaplnky,.. 

          To booooolo radostiiii!!! Tešili sa malí i veľkí!

           

          O. biskup František!

           

          Ďakujeme Vám za Vaše navštívenie.., za Vaše vrúcne objatia.., za Vašu prejavenú blízkosť.., za pokoj a radosť, ktorý ste nám odovzdali.    M á m e   V á s   r a di !!! 

          Nech Vás Boh žehná!

           

          https://www.youtube.com/watch?v=fbi6zBo2DL0

        • PÚŤ za bl. ZDENKOU...

        • Naši druháci a tretiaci sa vybrali na púť do Krivej, aby spoznali život bl. Zdenky. Natešení cestovali vláčikom, s rupsačikmi na pleciach.

          V kostole nás už čakal náš bývalý p. farár, František Reguly. S veľkou radosťou nám rozprával o bl. Zdenke, o jej jednoduchom, skromnom, no vzácnom živote.

          Dozvedeli sme sa, že s láskou slúžila a pomáhala chorým a trpiacim, napokon odhodlane obetovala svoj život. Už vieme, že to dokázala preto, že žila s Bohom a úprimne milovala Ježiša!!! Vtedy je všetko možné!

          Potešilo nás, keď sme v katechéze a jej aktivitách pokračovali na fare. P. farár František nám pripravil horúci čajík, júúúj, ako sme sa len pri ňom zohriali.

          Tiež sme si zašli na miesto, kde v minulosti stál rodný dom bl. Zdenky, pokúsili sme sa predstaviť si jej veľkú rodinu, pripomenuli sme si jej život, poslanie.

          Vrcholom našej duchovnej obnovy bolo slávenie sv. omše. Náš p. kaplán Štefan, ktorý po celý čas putoval s nami, nám v kázni pripomenul odvahu bl. Zdenky a povzbudil nás, aby sme sa aj my nebáli žiť s Ježišom...

          To chceme!!! Tak nám Pán Boh pomáhaj!

           

          krátke video na:

          https://www.youtube.com/watch?v=eswus-da9hw
        • GODZ0NE 2023

        • ... Máme rôzne strachy, všeličoho sa bojíme, ale mali by sme si pripomínať, že s každým jedným z nás je    J.E.Ž.I.Š ...

          NEbOjME sa pozrieť sa Ježišovi do tváre! Ježiš vidí to nášho srdca... ON vie, z čoho sme ustarostení, čo nás teší, čo skutočne potrebujeme...

          Toto a mnohé iné sme započuli na tohoročnom GODOZONE tour. My sme si naň zašli do Žiliny.

          Aj s odstupom dní sme povzbudení a odhodlaní: žiAriŤ... PočÚvAť... NEBÁŤ SA  žiť s Ježišom! 

        • 25.október 2023 - Zo školy do zamestnania

        • Dňa 25.10.2023 sme  so žiakmi 9. ročníka navštívili Spojenú školu v Nižnej, kde si naši žiaci v odbore Informačno - mediálne technológie vyskúšali, ako pracovať s robotickou stavebnicou Lego Mindstorms. V odbore Priemyselná automatizácia sa snažili pochopiť princíp 3D tlače.Nadobudnuté skúsenosti využijú pri rozhodovaní  v súvislosti s výberom  odboru v danej škole.

          Spojenej škole v Nižnej ďakujeme za  spoluprácu a  ústretovosť, za zdieľanie svojich zručností v oblasti robotiky.

          Mgr. Petra Jurincová a PaedDr. Alena Lenčuchová 

        • ... náš MISIJNÝ TÝŽDEŇ 😊

        • Milí priatelia!

           

          Celý týždeň, v dňoch od 16.-20.10.2023, sme v našej škole naplno žili aktivitami misijného týždňa:

          - modlili sme sa za našich vzdialených kamarátov, - bratov a sestry z rôznych častí sveta.., zo solidarity k nim sme sa i tento rok farebne v jednotlivých dňoch obliekali, čo nám všetkým, malým i veľkým, spôsobovalo obrovskúúú radosť. Vidíte to aj Vy na náááás???

          V stredu, 18.10.2023, ako ste sa už mohli dočítať, sme sa aj my pridali k miliónu detí v modlitbe sv. ruženca...

          Nuž, a nádhernou a zmysluplnou aktivitou bol misijný jarmok.

          Milé mamičky a babičky! Zo srdca Vám   Ď A K U J E M E   za Vaše chutné slané, či sladké dobroty, ktoré ste nezištne so svojimi dietkami pripravili a ponúkli na náš Misijný jarmok.

          Vďaka Vám sme v MISIJNOM JARMOKU vyzbierali nádhernú sumu 710€, ktorú sme tentokrát odoslali na potreby misií do afrického Beninu!

          Pán Boh zaplať! 

           

        • Pútnické miesta: Butkov - Beckov - Skalka nad Váhom - Kláštor pod Znievom

        • Počas októbrových dní sa naši najstarší žiaci, ôsmaci a deviataci, zúčastnili na duchovnej obnove. Minulý rok sme putovali za bl. Ankou Kolesárovou do Vysokej nad Uhom, nuž a tento rok sme sa vybrali smerom na juh. 

          Nálada v autobuse bola od počiatku fantastická: rozhovorom, smiechu, piesňam nebolo konca kraja. Mnohí sa nechali povzbudiť p.kaplánom Štefanom a poprosili (ešte v autobuse) o sv.zmierenia. 

          Ako prvý sme navštívili BUTKOV, najmladšie pútnické miesto na Slovensku. Cestou naň sme sa rozjímali nad jednotlivými zastaveniami Krížovej cesty. Všetci sme sa nejakým spôsobom podieľali na liturgii sv.omše: chlapci miništrovali, dievčata sa ujali liturgických čítaní. Po sv.omši sme sa o príjemného sprievodcu, p. Mariána Faturíka, dozvedeli o vzniku, budovaní tohto veľkolepého miesta. BOhu vďaka za všetkých, ktorí toto veľdielo s toľkou láskou vybudovali. Za tmy sme sa lesom za pomoci svetielok vrátili do nášho autobusu.

          Naša cesta pokračovala do františkánskeho kláštora v Beckove, kde sme si zabezpečili spacákový - pútnický nocľah. Tu sme sa výdatne navečerali a po ubytovaní sa sme to rozbalili... Výlet je predsa výlet! Zažili sme nádhernú komunitu v spoločenských hrách, v rozhovoroch, smiechu a zábave. V tú noc sme spánok iba nacvičovali.

          Na druhý deň, po rannej modlitbe a raňajkách sme sa v spolupráci so spievodkyňou zúčastnili prehliadky starobylej pevnosti, hradu Beckov. Ako nám sprievodkyňa prezradila, pvé písomné zmienky pochádzajú z čias uhorského kráľa Bela III., istý čas hrad spravoval aj uhorský "veľmož", Matúš Čák Trienčiansky. Po jeho smrti sa hrad znova stal kráľovským majetkom. Hradné nádvorie, hradná kaplnka, v nej socha Madony vyrobená zo vzácneho limbového dreva, nás zaujali. Nuž, a keby sme sa chceli dozvedieť hradné zvesti, či povesti, radi sa na tento hrad niekedy v budúcnosti vrátime. 

          Ďalšou našou zastávkou bol kláštor na Skalke pri Trenčíne, (postavený na skale), ktorý sa úzko spája so životom pustovníkov Andreja- Svorada a Beňadika, ktorí na tomto svätom mieste nejaký čas žili... Hm, počúvajúc p. sprievodkyňu i obhliadnúc si pustovňu, kostol v skale sme sa veru hĺbavo zamýšľali nad tým, akým neporovnateľne luxusným a komforným životom dnes žijeme my... 

          Vystúpiť na "horu", a to dokonca až 2x po sebe, júúúj, uznáte, že taká námaha dá zabrať. P.kaplán to zachránil, vianočku lámal a dával.... až kým sme neboli všetci nasýtení. 

          Našou poslednou zastávkou bol Kláštor pod Znievom... miesto, kde žijú stovky bezdomovcov, chorých i zdravých... Po sv.omši sme boli všetci pozvaní o. Vladkom Maslákom, rodákom zo Suchej Hory, ktorý toto zariadenie buduje a spravuje už roky rokúce, do jedálne zariadenia, kde nám pripravili sladké pohostenie. Vypočuté svedectvá mužov, ktorí boli predtým za mnohé zlé činy vo väzení nás zasiahli... Čo, alebo kto zmenil ich myslenie, konanie, celý ich život??? "Iba": Eucharistický Ježiš.., denná modlitba sv.ruženca.., denná účasť na sv.omši.... WAOUH! Či to i my nepotrebujeme?

          Po požehnaní o. Vladka sme si to namierili d.o.m.o.v .... 

          Ďakujeme všetkým, ktorí nám umožnili "nadýchať sa" týchto vzácnych miest... 

          Sme bohatší! Dotkli sa nás tie miesta... Ostávajú uložené hlboko v srdci...

        • Milión detí sa modlí ruženec

        • Ako každý rok, aj dnes sme sa pripojili k iniciatíve, ktorú organizuje ACN (pomoc trpiacej Cirkvi) – Milión detí sa modlí ruženec. Spolu s Pánom kaplánom Štefanom Štellmachom sme sa modlili Ruženec svetla za posilnenie jednoty v Cirkvi a za pokoj a mier vo svete. Cez Nebeskú Matku vyprosujeme milosti nielen pre seba, ale pre všetkých kresťanov na celom svete.

          Zasvätenie sa Panne Márii Mária,
          Matka moja, plný radosti prichádzam dnes k tebe, aby som ti celkom daroval svoje srdce. Darujem ti aj všetko, čo mám a čo robím, celý svoj život. K tebe chcem priviesť všetkých, ktorých nosím vo svojom srdci: rodičov, súrodencov, priateľov, ale aj tých, čo mi ublížili. Buď ty našou Matkou, požehnaj nás a ochraňuj nás. Chcem ťa milovať, ako dieťa miluje svoju matku, a verne sa modliť. Každý deň chcem myslieť na to, že ti patrím. Matka, tvoj som teraz i naveky. Skrze teba a s tebou chcem navždy celkom patriť Ježišovi. Amen (z modlitby zasvätenia).

           

        • 17. október 2023 Burza povolaní

        • So žiakmi 9. ročníka sme sa zúčastnili Burzy povolaní v Nižnej.Žiaci sa mali možnosť stretnúť so zástupcami stredných škôl z blízkeho okolia.Učitelia a žiaci, ktorí zastupovali jednotlivé školy, nám zodpovedne odprezentovali potrebné informácie o možnostiach štúdia na danej strednejj škole. Je to už len na našich žiakoch, ako sa rozhodnú a ktorú školu si vyberú na ďalšie štúdium.Všetkým prajeme úspešný, šťastný a vydarený výber strednej školy.

          PaedDr. Alena Lenčuchová

      • Recyklohry
        • Recyklohry

        •       Aj v tomto školskom roku sa naša škola zapojila do enviromentálneho projektu Recyklohry. Počas celého školského roka budeme zbierať staré použité batérie. Batérie doneste v čase vopred ohláseného zberu.  

               V mesiaci október a november sa zameriame aj na zber starých mobilných telefónov. Zber mobilov a batérií sa uskutoční vo štvrtok od 7:25 do 7:40 (prvý zber MT 26.10.2023, posledný zber MT bude 9.11.2023). Žiaci budú súťažiť každý sám za seba. Pri odovzdaní MT, sa bude evidovať meno, priezvisko, trieda a počet odovzdaných MT. Odmena pre najlepších 50 žiakov z celého Slovenska bude novučký tablet Samsung Galaxy TAB A7 Lite WiFi sivý T220N 

          Cieľ projektu: Uvedomiť si, že nefunkčné elektrické zariadenia nepatria na skládky ani do kontajnera na komunálny odpad. 

          Ďalšie informácie o projekte sú k dispozícii na www.recyklohry.sk 

          Koordinátor projektu: Mgr. B. Magdiaková 

           

        • 10. október 2023: Exkurzia - planetárium Žiar nad Hronom, Harmanecká jaskyňa

        •  Naučené  vedomosti sme prepojili s praktickým poznávaním na exkurzii 10. októbra so žiakmi 5. ročníka. Na našej ceste do planetária sme sa zastavili v Harmaneckej jaskyni. Po vystúpení z autobusu sme po náučnom chodníku  prekonali 260 metrové prevýšenie a vstúpili do národnej kultúrnej pamiatky.Jaskyňa nás očarila bohatou snehobielou kvapľovou výzdobou, rozsiahlymi dómami, mohutnými nástennými vodopádmi a jazierkami.V jaskyni sme prekonali 1040 schodov a trasu dlhú 780m. Ďalej sme pokračovali do planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. Tam sme absolvovali vzdelávací program "Dobrodružstvo slnečnej sústavy". Pod kopulou s 10 metrovým priemerom sme pozerali na celú hviezdnu oblohu, priblížené objekty vzdialeného vesmíru, detail povrchu telies slnečnej sústavy a veľa ďalších vecí. Po vzdelávaní nastalo aj trošku rozptýlenia v nákupnom centre Tulip.Všetky naše aktivity, ktoré sme si naplánovali nás nesklamali, ba naopak, nás očarili. Zistili sme, aké nádherné prírodné krásy máme na Slovensku.

          PaedDr. Alena Lenčuchová

           

        • 16. október 2023: Tanzánia - divoké srdce Afriky

        • V piatok 13.10.2023 sa žiaci 2. stupňa zúčastnili na premietaní filmu Tanzánia - Divoké srdce Afriky, ktorý je súčasťou Cyklu - Svet okolo nás. Cyklus - Svet okolo nás je celoštátny vzdelávací projekt, ktorý žiakom základných škôl priblížuje zaujímavé kúty našej planéty. V programe sa autori sústreďujú nielen na zemepisné, biologické a geologické aspekty danej oblasti, ale aj na charakteristiku domáceho obyvateľstva, jeho zvyky a bežný život. Dvaja cestovatelia nám filmom a hovoreným slovom priblížili túto africkú krajinu. Dozvedeli sme sa veľa o histórii a súčasnosti Tanzánie, pamiatkach, zvieratách, národných parkoch a živote v Afrike. 

          Hodinový program priniesol veľa zaujímavých informácií pre všetkých. 

          Budúci školský rok je pripravený program Indonézia- sopečná odysea, na ktorý sa už teraz tešíme. 

           

          Mgr. Barbora Magdiaková

           

        • 6. október 2023: Výchovná poradkyňa informuje

        • Našich deviatakov čaká v najbližších dňoch návšteva Burzy povolaní v Nižnej.

          Následne ich čakajú testy profesionálnej orientácie, ktoré pomôžu mnohým žiakom pri rozhodovanií pri voľbe školy a následne povolania so snahou o zladenie individuálnych profesijných záujmov žiakov a ich schopností s požiadavkami na trhu práce a vstupnými požiadavkami stredných škôl.

          Profesionálna orientácia prebieha vo forme dvoch stretnutí – na prvom budú žiaci písať vstupné testy, ktoré vyhodnotia psychológ/ička v CPP vyhodnotí, a následne na druhom stretnutí prebiehne konzultácia a žiaci a rodičia budú oboznámení s výsledkami.

          Všetky ďalšie informácie nájdete na stránke Výchovný poradca.

          Admin

        • Využitie odpadového materiálu

        • Téma spracovania odpadových materiálov rezonuje v spoločnosti už veľmi dlho. V minulosti ľudia vedeli využiť  každý materiál, čo je v dnešnej dobe aktuálnou témou. V septembri sa pani učiteľky zúčastnili mobility v rámci projektu Erasmus + . Zamerali sa na druhotné využitie separovaného odpadu v primárnom vzdelávaní. Zúčastnili sa odborného kurzu v Pardubiciach, kde im školiteľka ukázala zaujímavé spôsoby využitia papiera, textilu, plastových a kovových obalov.

          ​​​​​​​​​​​​​​

          Odpadový textil – Patchwork – dekoračné aplikácie na tašku, obrus, podložka pod šálku​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

          ​​​​​​​

          Výroba ručného papiera, obrázkov a pozdravov.

          Drôty - Drôtovanie – obojaké spoluhlásky

          Ježko, počítadlo, drobné dekorácie

        • Erasmus+ - Španielsko - Malaga

        • Španielsko je slnkom zaliata a belobou odrážaná krajina. Kultúra tejto krajiny je bohato zastúpená mnohými vplyvmi dávnych predkov. Naši žiaci mali možnosť nahliadnuť do španielského školského systému a kamarátov Španielov oboznámiť so slovenským školským systémom. Predstavili aj Slovensko ako krajinu plnú zelene a krásnych zámkov. Malaga je rodiskom maliarského velikána Pabla Picassa. Návšteva múzea obohatila žiakov o estetické zážitky, ktoré si ponesú aj na hodiny výtvarnej výchovy.

          Ďakujeme pani učiteľke PaedDr. Dagmar Kormaňákovej, že sme mohli opäť spoznať jednu európsku krajinu a naše Slovensko predstaviť a prezentovať v Európe.

          PaedDr. A. Strnádelová

        • 29. september: Projekt Volkswagen - Malý Volkswagen technik v školskom klube

        • V novom školskom roku 2023/2024 sa uchádzal školský klub o grantový program: Malý Volkswagen technik v školskom klube od nadácie Volkswagen.

          Projekt nášho ŠKD bol vybraný a podporený sumou 2500 €.

          V rámci projektu sme do štyroch oddelení ŠKD zakúpili:  stavebnice lego (technik, friends, education), stavebnice Merkur, stavebnice Morphun,  hlavolamy, kvízy, knihy o vede a technike. 

          Chceme deťom vytvoriť hravý priestor na overenie a zdokonalenie si osvojených technických zručností, preto vytvoríme v ŠKD súťaže mladého technika.

          1. Kvízy (overenie tech. vedomostí z encyklópedií)

          2. Riešenie hlavolamov

          3. Súťaž v skladaní (podľa návodu, fantázie)

          4. Programovanie jednoduchých detských hračiek (robot Photon)

          Tieto súťaže  ponúkneme aj iným technicky zdatným žiakom zo ŠKD v základných školách  v našom meste a posunúť tak súťaž na mestskú a oblastnú úroveň v súťaži mladých technikov.

        • 25. september 2023: Duchovná kytica pre o. biskupa Františka Trstenského

        • S veľkou radosťou sa aj my pripájame k výzve Komisie pre mládež v Spišskej diecéze: 

           

          DUCHOVNÁ KYTICA PRE OTCA BISKUPA FRANTIŠKA TRSTENSKÉHO

          Spolu s Kňazský seminár biskupa Jána Vojtaššáka vás pozývame zapojiť sa duchovnej kytice pre nášho novozvoleného biskupa - otca Františka Trstenského.

          Biskup František je známym milovníkom Božieho slova a jeho veľkou túžbou je šíriť poznanie Svätého písma. Aj preto sme sa rozhodli "uviť preňho kyticu" z jednotlivých kníh Svätého písma, ktoré prečítame.

          Veríme, že najväčšiu radosť mu prinesie to, ak si vezmeme do rúk svoju bibliu a začítame sa do Božieho slova, ako nás k tomu nabáda aj vo svojej knihe Vezmi a čítaj.

          V tomto formulári https://forms.gle/HRZyAdRi9PX46soj9 si môžeš vybrať knihu Svätého písma, do ktorej sa v nasledujúcich dňoch začítaš.

          My výsledky tohto formulára spracujeme a odovzdáme biskupovi Františkovi pri jeho vysviacke 21.10.2023.

        • 22. september 2023: Testovanie pohybových predpokladov ŽIAKOV ZÁKLADNÝCH ŠKÔL

        • Dnes bol pre našich prváčikov a tretiačikov veľkým športovým dňom. Zúčastnili sa veľkého testovania pohybových predpokladov. Cieľom celoštátneho projektu je informovať rodičov o stave pohybových predpokladov dieťaťa v porovnaní s deťmi, ktoré boli otestované v rámci celého populačného ročníka v SR. Zároveň poradiť/nasmerovať deti na športy, kde môžu uplatniť vrodené predpoklady.

          Pre prváčikov to bolo zase niečo nové, čo zažili od nástupu do školy. Tretiaci sa takéhoto testovania zúčastnili už 2-krát (pred dvoma rokmi ako malí prváci) a bolo vidieť, že sa ich pohybové zručnosti v jednotlivých disciplínach zlepšili. Bolo nádherné sledovať s akým zápalom všetky deti bojovali o čo najlepší výsledok. Dnes žiaci ukázali svoje schopnosti v týchto disciplínach:

          1. predklon v sede s dosahovaním
          2. opakovaná zostava s tyčou
          3. výdrž v zhybe nadhmatom
          4. kotúľanie 3 lôpt
          5. člnkový beh 4 x 10 m
          6. vlajková naháňačka
          7. viacstupňový vytrvalostný člnkový beh na 20 metrov

          Na jednotlivých stanovištiach im pomáhali ozrejmiť danú disciplínu naši deviataci, nielen slovným opisom, názornou ukážkou, ale aj podporou a povbudzovaním jednotlivcov, aby dosiahli, čo najlepšie výsledky. Týmto im ďakujeme za úžasnú pomoc a podporu.

          Mgr. Beáta Marasová

    • Kontakty

      • Základná škola Štefana Šmálika Tvrdošín
      • 043 532 2330 Šk. jedáleň 043 532 2059 ŠKD 0911 918 072
      • Školská 166, 02744, Tvrdošín Tvrdošín Slovakia
      • 17060010
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje